Bare centimeter fra døden

Brettseiler Lars Tjeldflaat mistet nesten livet da en yacht kjørte over seilbrettet hans i stor fart og delte det i to.

Seilbrett

Seilbrettet til Lars Tjeldflaat ble kappet i to av båten som kjørte over det. Bare flaks gjorde at brettseileren selv slapp fra hendelsen med livet i behold.

Foto: Lars Tjeldflaat

– Jeg hadde griseflaks. Vi snakker om et hundredels sekund. Noe særlig nærmere døden er det vel vanskelig å komme, sier Asker-mannen Lars Tjeldflaat.

Lars Tjeldflaat

Lars Tjeldflaat ber folk med raske, store båter om å være mer observante. Han ber dem tenke over at de raskt kan bli drapsmenn om de kjører over en liten kajakk eller et seilbrett.

Foto: Privat

Han var ute med seilbrettet på utsida av Bergsøya i Lillesand da det smalt, forrige onsdag.

– Jeg hørte en lyd og klarte ikke å se hvor den kom fra. Jeg snudde meg mot babord og da så jeg en stor hvit skuteside og rakk bare å tenke at nå smeller det, og det gjorde det, sier Tjeldflaat.

En 40 fots yacht kom rasende i fullt plan, i en fart brettseileren anslår å være på 25 knop, skriver Fædrelandsvennen i dag.

Båten traff brettet bare få centimeter fra Tjeldflaat. Han havnet i vannet, ble subbet langs båtsida og klarte akkurat å unngå propellen.

Så ikke på vannet

Han slapp fra ulykka med et sår på leggen, og fikk ropt til føreren av båten at han måtte stoppe. Båtføreren oppfattet etter ei stund at han hadde kjørt på noen, og kom og plukket Tjeldflaat opp.

– Han var ydmyk og lei seg. Han bekreftet at han hadde sett på kartplotteren og ikke på sjøen, og at han derfor ikke hadde sett meg, sier Tjeldflaat.

Han synes det er hårreisende at folk ikke følger bedre med. Seilet på brettet hans er 8 kvadratmeter stort og hadde bredsida mot båten da det smalt.

Han har nå anmeldt saken til politiet, fordi han synes det er viktig at slike episoder registreres. Det er nemlig ikke første gang Tjeldflaat har opplevd å møte på uoppmerksomme båtførere.

– Stadig dårligere båtvett

– Nå har jeg feriert i Lillesand i nærmere 40 år og jeg synes båtvettet har gått i en jevn kurve nedover. Båtene blir større og større og folk kjører mer og mer uvørent.

– Det lille jeg har vært på det brettet, har jeg flere ganger opplevd at båter viker i siste liten, eller at folk ikke har sett meg. Jeg blir ganske forbannet når folk kjører på den måten, uten å følge med.

Nå oppfordrer brettseileren folk med store båter til å være mer oppmerksomme. Han ber dem tenke over at de sitter med en potensiell drapsmaskin mellom hendene.

– Karen som kjørte på meg har nok lært leksa si, men jeg synes det er et poeng å si fra til andre som ferdes på sjøen i store, raske båter:

– Selv om farvannet kan se åpent og greit ut, så kan ting skje fort. Og før du vet ordet av det, så har du drept noen som sitter i en liten kajakk, en seiljolle eller på et seilbrett.