Mange klager på støy fra naboen

Festbråk holder mange våkne nesten hver eneste natt og politiet bruker mye ressurser på å rykke ut for å roe ned festbråk.

Fest, alkohol, drikker

Festbråk kan slite på mange naboforhold.

Foto: Colorbox.com

Politiet i Agder må i gjennomsnitt rykke ut 60 ganger hver måned på grunn av klager fra irriterte naboer som plages av høy musikk og festbråk.

Også Bergen har gjennomsnittlig 60 utrykninger i måneden, mens politiet i Stavanger opplever 70 meldinger månedlig.

Ingrid Mæhre

Operasjonsleder Ingrid Mæhre forstår at folk blir plaget av nabostøy, men sier politiet ofte er nødt til å prioritere viktigere oppdrag.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Operasjonsleder i Agder politidistrikt Ingrid T. Mæhre mener dette tar mye av politiets ressurser og hun skulle ønske at det ikke var mange slike oppdrag.

– Det er klart at det går en del ressurser på dette og hovedtyngden av sakene er natt til lørdag eller natt til søndag. Vi bruker ressurser på dette som vi gjerne skulle brukt på andre ting, sier Mæhre.

Prioriterer liv og helse

Edin Zubovic forteller til NRK at han flere ganger har opplevd å bli holdt våken på natten på grunn av høy musikk fra naboer.

– I noen perioder er det mer bråk og i helgene er det veldig mye bråk. Jeg har opplevd å våkne klokken fem-seks om morgenen på min eksamensdag på grunn av bråk fra naboen, sier Zubovic.

Også Bent Arve Benjaminsen har opplevd at nattesøvnen forstyrres.

– Ja, dette opplever jeg ofte. Faktisk ukentlig. Det verste jeg har opplevd er å ikke sove mer enn 2-3 timer en hel natt, sier han.

Operasjonsleder Ingrid T. Mæhre forstår publikum som ikke får sove, men er klar på at klager på festbråk ikke blir prioritert foran alvorlige lovbrudd.

– Folk plages av høy musikk, men vi må prioritere. Det er ofte andre oppdrag som blir prioritert fremfor klager på høy musikk hos naboen. Alt som går på liv og helse må gå først, og da må publikum vente når de er irritert på naboen, sier hun.

Klare regler

Straffeloven har bestemmelser om at man ikke skal forstyrre den alminnelige ro og orden eller omgivelsenes nattero.

De fleste kommuner har også egne forskrifter og vedtekter om slik støy.

Det betyr blant annet at du ikke har lov til å spille høy musikk som forstyrrer naboers nattesøvn.

– Vi skulle ønske at folk kunne ta litt mer hensyn til hverandre og ikke spille høy musikk på natten, sier Mæhre.