Hopp til innhold

Krever retningslinjer for vaksinering av flyktninger

Kommunene mangler informasjon om hvilke flyktninger som trenger vaksiner når de kommer i mottakene. Smittevernleger krever nå bedre informasjon fra Folkehelseinstituttet.

Preben Aavitsland

Preben Aavitsland og nettverket Smittevernlegene ber Folkehelseinstituttet gi klarere retningslinjer om vaksinering av flyktninger.

Foto: Elise Rønnevig Andersen / NRK

Kommunelege Preben Aavitsland i Arendal sier kommunene ikke får tydelig nok beskjed om hva slags helsehjelp og hvilke vaksiner asylsøkere i akuttovernatting skal ha.

– Mange bor veldig tett. Hvis det kommer tilfeller av meslinger, kan det fort bli et utbrudd. Vi vil gjerne vaksinere alle, men da må vi vite om de allerede har fått vaksine før de ble sendt ut i kommunene, sier Aavitsland.

Nytt smittevernnettverk

Aavitsland leder det nystiftede nettverket Smittevernlegene, som organiserer kommunale smittevernleger i rundt 70 av landets kommuner.

De har kartlagt situasjonen i kommunene og ber nå Folkehelseinstituttet gi klarere informasjon på flere punkter.

– Vi trenger at noen fra sentralt hold koordinerer og viser litt lederskap. Vi får samme tilbakemelding fra alle hold: Myndighetene må forklare oss hva som forventes. Vi er litt irriterte over at det tar så lang tid å ta enkle avgjørelser, sier Aavitsland.

Et annet spørsmål er hvem som skal betale. Aavitsland sier kommunene må få klar beskjed om at de kan bestille vaksinene gratis.

Frivillige snakker med flyktninger på akuttmottaket

Frivillige og flyktninger på Åros Camping der asylsøkerne bor tett. Aavitsland frykter smitte på slike steder.

Foto: Anne Wirsching

I brevet til Folkehelseinstituttet fremgår det også at smittevernlegene opplever mye dårlig begrunnet smittefrykt blant publikum, ansatte i asylsøkersystemet og helsepersonell.

– Vi trenger en bedre begrunnet risikovurdering fra Folkehelseinstituttet. Det holder ikke bare å si at det ikke er noe å frykte!

Folkehelseinstituttet må være mer tilgjengelig

Smittevernlegene har nå sendt et brev til Folkehelseinstituttet. Blant annet ønsker de at Folkehelseinstituttets smittevernekspertise skal være tilgjengelig for legene ved egen telefonlinje og egen e-postadresse. De ber om svar på hvem som skal tilbys hvilke vaksiner i hvilke kategorier av mottak.

– Dette var nødplasser som ble opprettet med sikte på å vare noen få uker. Nå har det vart i to måneder, sier Aavitsland.

Jobber med å finne løsninger

Ingun Heiene Tveteraas i vaksineavdelingen i Folkehelseinstituttet sier hun har forståelse for at det er utfordrende for kommunene å skulle håndtere en så uforutsigbar situasjon som den store flyktningestrømmen forårsaker.

Hun sier Folkehelseinstituttet har ansvar for å komme med faglige råd med hensyn til vaksinasjon og smitteverntiltak, men at det er opp til den enkelte kommune hvordan selve vaksinasjonen blir organisert.

Tveteraas viser til instituttets nettsider der de legger ut sine råd.

Vaksinesprøyte

Smittevernlegene krever bedre informasjon om hva som er gjort for asylsøkerne. De ønsker blant annet å vite hvem som allerede har fått vaksiner.

Foto: Øivind Olsson / NRK

– Hvordan kan informasjonen til kommunene bli bedre?

– En utfordring har vært å finne ut hva som er gjort når flyktningene kommer til et nytt mottak, men instituttet jobber med å finne løsninger for å registrere og videreformidle slik informasjon på en god måte. Dette gjelder blant annet registrering i det nasjonale vaksinasjonsregisteret SYSVAK, sier Tveteraas.

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,6 kr
Dyrest kl. 18 1,95 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,6 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %