NRK Meny
Normal

Sterke reaksjoner på tiggerbrakke

Tiggerne i Kristiansand får etter alt å dømme en egen brakke med varm dusj og toalett, med en driftskostnad på 300.000 kroner i året. Det vekker sterke reaksjoner blant folk og folkevalgte.

– Vi har nok tiggere uten at vi skal dekke bord for dem. Jeg er helt imot at de skal få tilgang til dusj og toalett, sier Gunleif Andersen, når NRK treffer ham på gata i Kristiansand.

Frykter det vil komme flere

– Det er helt bak mål! Det gjør at det kommer flere. Vi burde heller brukt pengene på å sende de hjem, sier Christian Jimenez.

De to er ikke alene. Folk peker på at en slik «luksus» vil tiltrekke seg flere utenlandske tiggere til byen, som igjen kan føre til mer kriminalitet.

Men brakkeløsningen får også støtte.

– Vi har jo tilbud til narkomane og andre som lever på gata, som tiggerne kunne brukt på kveldstid. Ellers så tror jeg ikke tiggerne kommer til Kristiansand på grunn av en dusj og et toalett. Jeg tror ikke de vil være her noe lengre av den grunn, sier Kjetil Johan Iversen.

Se flere reaksjoner i bildegalleriet over!

Tigger i Kristiansand

En tigger i Kristiansand tirsdag. Noen nøyer seg med å sitte og be om penger, mens andre en mer pågående og kan gå etter folk.

Foto: Kari Løberg Skår / NRK

Går mot ja

Det er Helse- og sosialdirektøren som har foreslått løsningen. Ett års drift av brakka vil koste 300.000 kroner.

Formannskapet i Kristiansand skal ikke stemme over brakka med dusj og do til tiggere før onsdag, men alt tyder på at forslaget får flertall.

Det er høyre mot venstre i formannskapet, men etter at KrF på et internt gruppemøte mandag bestemte seg for å si ja, tyder alt på flertall for ja-siden.

Frp og Høyre vil gå imot, mens KrF, Ap og Venstre sier ja.

Kommunen skal drive brakkeanlegget sammen med frivillige organisasjoner. Etter ett år skal prosjektet vurderes på nytt.

Kriminelle tiggere

Motstanderne peker på at tiggerne, som hovedsakelig kommer fra Romania, bedriver kriminalitet.

– I det siste har vi avdekket flere kriminelle forhold blant tiggerne i Kristiansand. Vi har avdekket at enkelte har drevet med omsetning av narkotika og flere er tatt for vinningskriminalitet, sa politisjef Ole Hortemo i Kristiansand til NRK i mars.

Og i fjor sommer ble en 15 år gammel rumensk tiggergutt dømt til fem års fengsel for å ha voldtatt en kvinne i Kristiansand.

– Korttenkt

Tiggere under Vesterveibroa

To tiggerkvinner under Vesterveibroa, før de reiste hjem til jul. Tiggerne i byen lever med svært beskjedne fasiliteter. (Arkivfoto)

Foto: Håkon Eliassen / NRK
Hans Otto Lund

Høyres Hans Otto Lund er sterkt imot tiggerbrakka. (Arkivfoto)

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Jeg synes dette er korttenkt. Hvorfor skal vi legalisere tigging, hvorfor skal vi legalisere kriminalitet, hvorfor skal vi legalisere en levemåte vi ikke bifaller, stusser Høyres gruppeleder, Hans Otto lund.

– Konsekvensen blir at vi, nok i noe naivitet, legger til rette for at tiggerne skal kunne fortsette sin kriminelle virksomhet, lediggang og signaleffekt for resten av det norske samfunn, mener Lund.

Han svarer med et spørsmål på om han frykter Høyre vil bli oppfattet som hjerterått på grunn av standpunktet.

– Jeg vil si det som så; Hvem ville gått inn for å montere en dusj- og toalettbrakke på Egertorget, et av stedene hvor det selges mest narkotika i Norge?

Eldre skremt til taxi

Han peker også på at mange er ukomfortable med å bli kontaktet av de til dels pågående tiggerne, som i hovedsak sitter med tiggerkoppene sine i Markensgate, hovedgaten i Kristiansand.

Dette har ført til at flere eldre tar taxi, selv om det bare dreier seg om noen få kvartaler, fordi de ikke tør passere tiggerne.

Lund mener det bør foregå via nasjonal bistand, dersom det skal dryppe penger på tiggerne.

– Et helsetiltak

Abdullahi Moh Alason sammen med reporter Raheela Kokab Chaudhry

Abdullahi Alason er klar på at et eget bygg viet tiggernes primære helsebehov er riktig, med dagens situasjon. (Arkivfoto)

Foto: Arne Raanaas / NRK

– Vi ønsker ikke at noen mennesker skal tigge, hverken her eller andre steder i verden. Men så lenge disse menneskene er her, vil vi at de skal sikres helsemessig verdige forhold, sier Arbeiderpartiets Alason Abdullahi.

Han mener det også sikrer den øvrige folkehelsen, all den tid folk som ferdes i Markens må omgås disse folkene enten de vil det eller ikke.

Abdullahi, som i utgangspunktet vil ha forbud mot tigging, sier han har forståelse for kritikernes bekymringer.

– Hele byens befolkning deler disse bekymringene. Det er ingen som har eierskap til dem, sier Alason.

Men når rumenerne først er her, mener han de må ha rett på et minimum av hygiene.

– Det handler om hvilke grep som er mest korrekt, mest rettferdig og har best timing. Vi føler dette er mest korrekt, sier Alason.

Video Kristiansand får tiggerbrakke

VIDEO: Frelsesarmeen jubler over tiltaket.

Uenig ordfører og varaordfører

Jørgen Kristiansen

JA: Varaordfører Jørgen Kristiansen.

Foto: Svein Sundsdal / NRK
Arvid Grundekjøn

NEI: Ordfører Arvid Grundekjøn. (Arkivfoto)

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Mandag uttalte ordfører Arvid Grundekjøn (H) og varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) seg om saken.

– Det finnes absolutt argumenter som taler for å gå imot, narkotikaproblematikk og andre kriminalitetselementer. Men KrF har noe som heter menneskeverd og nestekjærlighet, og det har veid tyngst for meg i denne omgang, sa Kristiansen.

Ordfører Grundekjøn pekte i likhet med flere andre på kriminalitetsproblematikken.

– Jeg har kommet til at vi må ta mest hensyn til våre ungdommer, som ikke må få gjort narkotika mer tilgjengelig enn det allerede er, og våre eldre som føler seg utrygge når de går gjennom Markensgate og blir kontaktet av folk som de oppfatter som truende.

– Vi er nødt til å beskytte det samfunnet vi har, og så må vi ta det globale ansvaret i forhold til fattigdomsproblemene på en adekvat måte, sa Grundekjøn til NRK.

– Må opp i bystyret

Vidar Kleppe

Vidar Kleppe (Dem). (Arkivfoto)

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Gruppeleder Vidar Kleppe i Demokratene sier i en mail sendt til NRK tirsdag kveld at brakkesaken må bli avgjort av bystyret.

Tidligere på kvelden har flertallet i Helse- og sosialstyret gått inn for å etablere en tiggerbrakke med dusj og toalett, på KMV-tomta ved kaia.

Formannskapet i Kristiansand skal stemme over forslaget onsdag, men det ventes altså ja også der.

Kleppe ber om at saken også må opp i bystyret 25. april.

Leder i Helse- og sosialstyret, Tor S. Utsogn, anser imidlertid saken som avgjort.

– Når KrF sier ja, er saken avgjort, sier Utsogn til NRK.