Ingen ny rettssak for Viggo Kristiansen

Baneheia-dømte Viggo Kristiansen har nok en gang fått avslag på å gjenoppta saken fra 2002. Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker har for andre gang avvist begjæringen om å ta opp saken på nytt.

Krimtekniker i Baneheia

Krimtekniker undersøker Baneheia etter drapene i 2000.

Foto: Torbjørn Bergersen / NRK

Høsten 2008 begjærte Viggo Kristiansen gjenåpning av Baneheiasaken, hvor han i 2002 ble dømt i Agder lagmannsrett til 21 års forvaring for voldtekt og drap.

Viggo Kristiansen

Viggo Kristiansen soner dommen ved Ila fengsel.

Foto: Photoline / SCANPIX

Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker besluttet 17. juni 2010 at gjenåpningsbegjæringen fra Kristiansen ikke skulle tas til følge.

Den 27. august 2010 mottok kommisjonen på ny en begjæring om gjenåpning fra Viggo Kristiansen. Det ble nå vist til at Kripos hadde utarbeidet en gjerningsmannsprofil i 2000 som konkluderte med at kun en person hadde begått drapnene, og det ble hevdet at gjerningsmannsprofilen var blitt holdt skjult for forsvarerne og domstolene.

Kristiansen mente det var mulig at politiet hadde opptrådt straffbart ved å holde tilbake dokumentene.

Kommisjonen fant ikke holdepunkter for at det var begått noe straffbart og begjæringen er ikke tatt til følge.

Ti år siden Baneheia-tragedien

21. mai 2000 ble åtte år gamle Stine Sofie Sørstrønen og ti år gamle Lena Sløgedal Paulsen funnet drept i Baneheia i Kristiansand.

De to jentene hadde da vært savnet i to døgn etter en badetur, og flere hundre mannskap fra Røde Kors og heimevernet saumfarte Baneheia meter for meter de to døgnene leteaksjonen pågikk. Også venner, bekjente og naboer var med på letinga etter jentene.

Da de ble funnet voldtatt og drept kvelden 21. mai, reagerte hele Norge med vantro og sjokk. Saken vakte også oppmerksomhet i utlandet.

Ti dager etter at jentene ble funnet, ble det arrangert fakkeltog til minne om de to.

Video 10 år siden Baneheia

Drapene i Baneheia rystet et helt folk, og tok uskylden fra Kristiansand og Sørlandet. For politiet var dette starten på ei svært krevende tid.

Ble dømt for drapene


For politiet i Agder startet nå en krevende tid. Det skulle gå nesten fire måneder før det endelige gjennombruddet i etterforskninga, da to lokale gutter på 19 og 21 år ble arrestert og siktet for drapene.

1. juni 2001 ble Viggo Kristiansen dømt til 21 års fengsel og ti års sikring for overlagt drap og voldtekt av de to jentene, og Jan Helge Andersen til 17 års fengsel for forsettlig drap på Stine Sofie Sørstrønen og voldtekt av henne og Lena Sløgedal Paulsen.