NRK Meny
Normal

Grunnmuren smuldrer bort

En huseier i Flekkefjord må trolig rive hele grunnmuren fordi leca-blokkene ikke tåler vann.

leca blokk smuldrer opp

Leca-blokkene kan plukkes fra hverandre.

Foto: Eie, Lars / NRK

Otto Egedal

Egedal må bruke 500.000 kroner for å få huset på trygg grunnmur.

Foto: Eie, Lars / NRK

– Lecaen var gått helt i oppløsning langt inn i blokkene - nesten tvers igjennom på flere av blokken. Du kan enkelt plukke det ut med fingrene, sier huseier Otto Egedal.

Leca-produsenten hevder at erstatningsansvaret for produktfeil opphørte etter 20 år.

Huseier Otto Egedal, som er uførepensjonist, frykter at utgiftene til reparasjon eller utskifting av grunnmuren vil koste ham mer enn det kostet å bygge hele huset i 1979.

Fraskriver seg ansvaret

Det var da Egedal skulle pusse opp et rom i kjelleren at han oppdaget store skader på leca-blokkene. Han er sjokkert og fortvilet over situasjonen.

– Det er veldig fortvilende. Det er ikke sånn man regner med å komme opp i når en bygger hus - at alt skal bli ødelagt på grunn av feilproduserte blokker.

Det er firmaet Weber ( tidligere Norsk Leca) som i dag står for produksjonen av Leca-blokker her i landet. Det viser seg at mye av leca-blokkene som ble produsert på 1970-tallet hadde for stort innhold av svovel. Når det kommer fuktighet inn i blokkene, begynner de å smuldre opp.

Men selskapet fraskriver seg ansvaret for feil ved leca-blokkene dersom huseier ikke har levert klage innen 20 år etter at blokkene var nye.

Informerte ikke om feilen


Advokat Thorstein Furustøl i Stavanger mener denne foreldelsesfristen ikke gjelder fordi Weber har forsømt sin informasjonsplikt overfor huseierne.

– Når Norsk Leca i 1987, gjennom en rapport fra Norsk teknisk naturvitenskapelig forskningsråd, ble gjort kjent med at leca-steinen kunne smuldre opp ved tilførsel av vann og luft - så pliktet Norsk Leca å gjøre tiltak for å informere forbrukermarkedet. Norsk Leca gjorde ingen forsøk på å underrette forbrukerne, sier Furustøl.

Advokat Furustøl venter nå på en dom fra Gulating Lagmannsrett. En huseier fra Ryfylke har fått til sak mot Weber nettopp fordi Leca-produsenten ikke har informert om problemene med blokkene.

En annen Stavanger-advokat, Kjetil Mjaaland, sier at dommen i lagmannsretten vil utløse flere andre rettssaker dersom den går i huseierens favør.

– Det er klart at det vil ha stor betydning for mange, sier han.

– Må kunne tåle vann

leca blokker smuldrer opp

Hele huset hviler på en grunnmur i oppløsning.

Foto: Lars Eie / NRK

At huset ditt hviler på en grunnmur som kan gå i oppløsning - er trolig ingen huseier forberedt på. Og vår huseier i Flekkefjord, Otto Egedal, synes det er rart at grunnmuren på huset hans ikke tåler vann.

Advokat Mjåland er enig.

– Det er klart at de fleste grunnmurer vil bli utsatt for fukt. En grunnmur på sør- og vestlandet skal ikke smuldre opp etter 20 år uansett, sier han.

Dekkes ikke av superforsikring


Heller ikke Otto Egedals forsikringsselskap IF, kan hjelpe ham med mer enn småpenger. Egedals såkalte super-forsikring dekker nemlig ikke grunnmuren.

– Superforsikring skal vel være det beste de kan tilby - og jeg skulle trodd du var forsikret mot slike ting som dette - men nei.

Egedal har nå ikke noe annet valg enn å sette i gang med å reparere grunnmuren med penger han ikke har. Han synes han har havnet i en vanskelig situasjon.

– Jeg har bare trygd. Å sette seg i gjeld på en halv million kroner - det ser jeg ikke lyst på, sier den ulykkelige huseieren.

Administrerende direktør i Weber, Jan Halstensen avstår fra å kommentere saken, og viser til en pågående rettsak i Stavanger.