– Øyeblikket da greina knakk, det kan ikke beskrives

Stadig flere unge kontakter Kirkens SOS med selvmordstanker. Robert Liland orket ikke mer og skulle avslutte livet. I dag er han overlykkelig for at greina knakk og at han fortsatt lever.

Stadig flere unge kontakter Kirkens SOS med selvmordstanker. Både barn og ungdom tar kontakt via chatten på Internett mye oftere enn før. Robert Liland er glad for at greina han ville avslutte livet på brakk. I dag er han tobarnsfar og oppfordrer andre med problemer til å snakke om det.

Se VIDEO: Da Robert Liland fra Søgne var 14 år orket han ikke mer. Tilbake ved treet, hvor alt holdt på å ta slutt, må han i dag smile. Han er glad for at greina knakk og at han i ettertid har klart å snakke om problemene.

– Her har vi det jeg trodde skulle være mitt siste øyeblikk, sier 22 år gamle Robert Liland og peker opp i et stort tre.

Robert Liland

I dag har Robert to barn og er forlovet. Moren hans sier hun ikke lenger er så bekymret for ham, etter at han åpnet seg og begynte å snakke om problemene.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

– Den greina reddet livet mitt. Det øyeblikket greina knakk og alt kom tilbake igjen, kan ikke beskrives. Når jeg står her, kan jeg ikke gjøre annet enn å smile, for takket være den greina står jeg her i dag, sier Liland.

Han er tilbake på plassen der det hele nesten endte natt til julaften 2003. Da var han bare 14 år gammel.

Orket ikke mer

Fram til da hadde mobbing og trakassering vært en stor del av hverdagen hans. Han nektet å snakke om det, samtidig som håpløsheten ble for stor til at han kunne takle det alene.

– Jeg var ferdig. Jeg hadde ingenting mer å gå på, det var tomt. Jeg kjenner på alt her jeg står nå. Jeg husker alt i detalj, sier Liland.

– Det er skremmende og forferdelig trist, sier Ruth Stie Eikenes hos Kirkens SOS.

Hun vet at mange barn og unge har de samme tankene som Robert hadde da han var 14 år. Tendensen er tydelig. Flere unge tar kontakt med Kirkens SOS, og de gjør det via chat på Internett.

Der kommer de mest alvorlige henvendelsene, ifølge Eikenes, som har ansvar for å veilede de som sitter i den andre enden.

Mye psykisk smerte

– Tendensen hos de unge er at de strever mye med psykisk smerte. Mange gir uttrykk for at de strever med selvmordstanker og kanskje selvmordsplaner. Det kan kjennes helt uutholdelig.

Ruth Stie Eikenes

Ruth Stie Eikenes hos Kirkens SOS sier mange unge sliter med mye psykisk smerte.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

– De unge ønsker kanskje ikke primært å dø, men de orker ikke å ha den smerten som de kjenner på, det er en ulevelig smerte, sier Eikenes.

Hittil i år har Kirkens SOS blitt kontaktet av langt flere barn og unge enn de gjorde i hele fjor. Av dem som de vet alderen på, er tre av fire barn og ungdom.

– 20 prosent av de som chatter har eller gir uttrykk for at de har alvorlig eller høy risiko for selvmord, sier Eikenes.

– Viktig å fortelle

Robert Liland

22 år gamle Robert Liland fra Søgne oppfordrer ungdom som sliter til å åpne seg og snakke om det. Han har det i dag bra, etter mange år med store psykiske problemer.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

Den nest hyppigste dødsårsaken blant unge er selvmord. Robert Liland havnet aldri i en slik statistikk. I dag er han 22 år gammel, har to barn og er forlovet.

Før det var livet en berg og dalbane i 10 år, men nå har han det bedre fordi han åpnet seg.

– Nå ser jeg lyst på framtida. Jeg har mange store planer og mange ting jeg vet at jeg kan få til, som jeg ikke trodde jeg kunne før. Jeg har bygd en helt ny tro på meg selv og vet at nå kan jeg klare alt jeg setter som mål, så lenge jeg har tro på meg selv.

– Det har jeg fått fordi jeg har turt å være ærlig, og klarer å gå disse trappetrinnene. Det har vært ei tøff reise, men premien på slutten viste seg absolutt å være verdt det, sier Liland.