NRK Meny
Normal

Elever frykter yrkesdrømmen ryker

Elever ved Norsk Fotterapeutskole i Kristiansand frykter skolen stenger før sommeren, slik at de ikke får fullført utdannelsen.

Norsk Fotterapeutskole

Flere elever med fotterapeutskolen frykter utdanningen står i fare.

Foto: NRK

Mandag fortalte NRK at Utdanningsdirektoratet har varslet at skolens godkjenning blir trukket tilbake.

Årsaken er en tilsynsrapport som viser at rektor har jukset med elevtallet og mottatt flere millioner kroner i urettmessig statsstøtte.

Norsk fotterapeutskole

Norsk fotterapeutskole har tilhold på Lund i Kristiansand.

Foto: Kai Stokkeland / NRK

Prøver å søke seg til andre skoler

NRK har snakket med elever ved skolen som vil være anonyme. De forteller at de nå prøver å søke seg til andre skoler, men uten hell. De har også forsøkt å henvende seg til Fylkesmannen for hjelp.

Elever forteller at de forbereder seg på si opp deltidsjobber og leiligheter. Flere hadde planer om å starte egen praksis, men frykter nå at skolegangen har vært forgjeves.

– Drømmen er i ferd med å ryke. Jeg frykter året er forgjeves og at stipendet skal bli omgjort til lån. Jeg føler ingen kan hjelpe oss, sier en elev.

Eleven sier mange ikke tør si noe av frykt for å miste utdanninga. De er redd for at skolen skal bli stengt.

– Jeg risikerer å miste muligheten til å bli autorisert fotterapeut. Jeg hadde planer om å starte min egen klinikk etter sommeren. Jeg ville leie et lokale. Det tør jeg ikke nå, sier eleven.

Rapport

Tilsynsrapporten slår fast at rektor har sendt inn karakterutskrifter for elever som ikke har gått ved Norsk Fotterapeutskole.

Foto: Kari Jeppestøl Arntzen / NRK

Vil ikke love drift ut skoleåret

Rektor ved skolen har ikke besvart NRKs henvendelser.

Elevene fikk brev av rektor like før de gikk ut i juleferie. Der gikk det frem at Utdanningsdirektoratet ville trekke tilbake skolens godkjenning.

Skolen har sendt tilsvar til Utdanningsdirektoratet. Tilsvaret skal ifølge reglene vurderes før en endelig avgjørelse om å trekke godkjenningen trår i kraft.

Direktoratet vil ikke love drift frem til sommeren.

– Vi vet ingenting. Jeg ringte Utdanningsdirektoratet for å høre, men de kunne ikke si noe, sier en elev.

Drømmen er i ferd med å ryke. Jeg frykter året er forgjeves.

Elev ved Norsk fotterapeutskole

Ønsker at alle skal fullføre

Rektor skriver i brevet som er sendt ut at skolen gjør sitt ytterste for at elevene ikke skal ta skade av saken.

I brevet skriver hun at skolens fokus er at alle elever skal gjennomføre skoleåret og at skolen skal oppdatere elevene fortløpende på utvikling.

Etter at NRK begynte å jobbe med saken, har skolens hjemmeside forsvunnet. Også Facebook-siden er fjernet. Dette er elementer som gjør studentene urolige.

– Jeg er redd for å miste skoleåret. Som privatist må man ta opp fire fag, mens nå skulle jeg bare tatt en tverrfaglig eksamen, sier en elev.

Hevder han ikke visste noe

NRK har snakket med tidligere styreleder Jon Døvigen som ikke vil kommentere saken ytterligere. Døvigen sa mandag at ikke visste om disse sakene før tilsynsrapporten kom.

Han ba derfor om å bli løst fra vervet som styreleder.

Bård Lund Jonassen som har overtatt som styreleder, viser til advokat Anders Lindseth. Advokatkontoret Simonsen Vogt Wiig bistår skolen i å inngi merknader til den tilsynsrapporten.

– Skolen ønsker ikke å gi ytterligere kommentarer til media, sier han.