– Jeg spiser torsk to ganger i uken, og selvsagt på julaften, sier 92-åringen.
Men få er som Einar Blix. De fleste av oss velger ribbe eller pinnekjøtt til julaften. Og fisk er minst populært.
Det viser en fersk undersøkelse gjennomført av YouGov for Matprat. Ribbe og pinnekjøtt står i en særstilling når nordmenn velger julemat. Nesten 4 av 5 nordmenn velger disse klassikerne.
Fisker 500 kilo juletorsk
Store, velfødde torsk svømmer rundt i merder og venter på å bli julemat i sørlandske hjem. 92 år gamle Einar Blix bor på Svinøy like utenfor Lillesand, og har brukt hele høsten til å hente torsken i ruser han setter i området.
Hvert år leverer 92-åringen rundt 500 kilo juletorsk.
– Det er fint å kunne gi de som vil ha det fersk fisk, smiler Blix lurt, og styrer båten innover fjorden.
Men tradisjonen har endret seg langs kysten vår. Ribba har blitt den soleklare favoritten for de fleste nordmenn, også for de som bor langs kysten på Sør- og Vestlandet.
Svikter torsken
Nedgangen i fiskeinntaket blant oss nordmenn har flatet ut, men på julaften er det kun 4 prosent av befolkningen som har torsk på tallerkenen.
– Akkurat på julaften er det relativt få som spiser fisk. Mange spiser derimot fisk i løpet av julen, sier Trude Bessesen i Norges sjømatråd.
Og de som er aller minst interessert i fisk til jul er unge voksne.
Det bekreftes av Simen Bekkevold (24) og Olia Viktoria Voje (18). De har deltidsjobb på fiskebrygga i Lillesand.
– Torsk på julaften spiser vi ikke, men det kan være det blir en fiskemiddag i løpet av julehøytiden, sier Simen.
Olia spiser pinnekjøtt på julaften, en rett som har blitt stadig mer populær på Sørlandet.
For ribbe og pinnekjøtt har lenge vært slagere der torsken tidligere dominerte.
Men noen holder på tradisjonen, og spiser fisk.
Og takket være en 92-åring, så blir det nok torsk, i alle fall i Lillesand, til de som vil ha det på julaften.