Hopp til innhold

Einar (92) skaffer julematen få unge spiser

Torsk er en god gammeldags klassiker som julemiddag, men stadig færre velger havets delikatesser på julaften.

Torsk fisker Lillesand

I år leverer Einar Blix (92) omkring 500 kilo juletorsk. I ett år har han fisket for å sikre den populære julematen på Sørlandet.

Foto: Siv Kristin Sællmann / NRK
Torsk Lillesand 1

Einar Blix (90) redder juletorsken for innbyggerne i og rundt Lillesand.

Foto: Siv Kristin Sællmann
Torskefisker i Lillesand

92-åringen Einar Blix skaffer rundt 500 kilo torsk til Lillesands beboere hvert år.

Foto: Siv Kristin Sællmann
Torsk fisker Lillesand

Kun 1 av 25 nordmenn sverger til torsk på julaften. Nesten 4 av 5 spiser ribbe eller pinnekjøtt.

Foto: Siv Kristin Sællmann / NRK

– Jeg spiser torsk to ganger i uken, og selvsagt på julaften, sier 92-åringen.

Men få er som Einar Blix. De fleste av oss velger ribbe eller pinnekjøtt til julaften. Og fisk er minst populært.

Det viser en fersk undersøkelse gjennomført av YouGov for Matprat. Ribbe og pinnekjøtt står i en særstilling når nordmenn velger julemat. Nesten 4 av 5 nordmenn velger disse klassikerne.

Torsk fisker Lillesand

Stadig færre spiser torsk på julaften, men på Sør- og Vestlandet er det fremdeles en del som spiser sjømat.

Foto: Siv Kristin Sællmann / NRK

Fisker 500 kilo juletorsk

Store, velfødde torsk svømmer rundt i merder og venter på å bli julemat i sørlandske hjem. 92 år gamle Einar Blix bor på Svinøy like utenfor Lillesand, og har brukt hele høsten til å hente torsken i ruser han setter i området.

Hvert år leverer 92-åringen rundt 500 kilo juletorsk.

Det er fint å kunne gi de som vil ha det fersk fisk, smiler Blix lurt, og styrer båten innover fjorden.

Men tradisjonen har endret seg langs kysten vår. Ribba har blitt den soleklare favoritten for de fleste nordmenn, også for de som bor langs kysten på Sør- og Vestlandet.

Svikter torsken

Nedgangen i fiskeinntaket blant oss nordmenn har flatet ut, men på julaften er det kun 4 prosent av befolkningen som har torsk på tallerkenen.

Akkurat på julaften er det relativt få som spiser fisk. Mange spiser derimot fisk i løpet av julen, sier Trude Bessesen i Norges sjømatråd.

Og de som er aller minst interessert i fisk til jul er unge voksne.

Det bekreftes av Simen Bekkevold (24) og Olia Viktoria Voje (18). De har deltidsjobb på fiskebrygga i Lillesand.

Torsk på julaften spiser vi ikke, men det kan være det blir en fiskemiddag i løpet av julehøytiden, sier Simen.

Olia spiser pinnekjøtt på julaften, en rett som har blitt stadig mer populær på Sørlandet.

For ribbe og pinnekjøtt har lenge vært slagere der torsken tidligere dominerte.

Men noen holder på tradisjonen, og spiser fisk.

Og takket være en 92-åring, så blir det nok torsk, i alle fall i Lillesand, til de som vil ha det på julaften.

Andreas Myhrvold lager torskemiddag

Andreas Myhrvold serverer juletorsken med sandefjordsmør, poteter og gulrøtter.

Juletorsk

Kokt torsk til jul eller når som helst, egentlig. Her får du Andreas Myhrvolds oppskrift.

Slik gjør du

Kok opp vann med salt, pepper og laurbærblad. Legg fisken forsiktig i og la den trekke til den så vidt slipper beina. Ca 10–12 minutter. Server fisken helt nykokt med sandefjordsmør, kokte poteter og gulrøtter.

Sandefjordsmør

Kutt smøret i terninger og temperer det. Ha fløten i en kjele og kok opp, pisk i en og en terning med smør til sausen blir tykk og fin. Smak til med sitronsaft salt og pepper. Sausen må ikke koke, da vil den skille seg.
Ved servering røren du inn den finhakkede persillen.

Tips

Andreas Myhrvold serverer juletorsken med gulrøtter som han har kokt i vann med smør og med hakket persille.

Flere oppskrifter: Oppskrifter med video fra Gastronomisk Institutt

Kilde: Gastronomisk Institutt