Hopp til innhold

Brannsjefen mener flere av brannene er påsatt

Flere steder i landet er det meldt om stor fare for skogbrann denne helgen. På Sørlandet har brannvesenet rykket ut til det de mener er påsatte branner.

Torsdag ble det meldt om flere branner i Hægebostad i Vest-Agder, og i dag rykket brannvesenet ut til nabokommunen Kvinesdal.

Brannsjef Jon Inge Aasen i Brannvesenet Sør beskriver brannene som mistenkelige, og mener de må ha vært påsatt.

– Det er ganske fortvilende sett fra vår side. Vi bruker store ressurser for å få brannene under kontroll. Hvis ikke vi hadde fått slukket brannen ville hytter kommet i fare.

Tips oss: Nyhetstips 03030

Det er meldt om stor skogbrannfare 41 ulike steder i landet i dag. I Agder-fylkene er skogbrannfaren størst i Gjerstad og Åseral.

I et skogområde på Hisøy i Arendal brøt det også ut i skogbrann i dag. Flammene ble raskt slukket. Politiet skal etterforske saken.

– Vi kan ikke utelukke at det har vært noe uforsiktighet på stedet som har gjort at det har tatt fyr, sier operasjonsleder Ole Bjørn Kleivane i Agder politidistrikt.

Brann Hægebostad

I natt sto flere områder i Hægebostad kommune i Vest-Agder i brann.

Foto: Jon Inge Aasen

Politiet ønsker opplysninger

Politiet har ikke gjort vitneavhør i forbindelse med brannene, men saken skal etterforskes.

Hans Waage, operasjonsleder i Agder politidistrikt, sier at politiet på nåværende tidspunkt ikke har opplysninger som støtter eller avkrefter brannvesenets teori.

– Vi må etterforske saken ettersom brannvesenet mener brannene er påsatt. Det lokale brannvesenet kjenner bygden og befolkningen godt. Hvis ildpåsettelse er en måte å bedre jaktforholdene på, så er det både farlig og trist, sier Waage.

Brann i Hægebostad

Brannsjef Jon Inge Aasen mener stadig flere forlater områder som er satt fyr på.

Foto: Jon Inge Aasen

– Flere ildpåsettelser de siste årene

Aasen sier det er en kjent sak at brenning på heiene er godt for dyrelivet, og at brannvesenet ikke har noe imot at folk brenner bråte. Men å stikke av og la en brann utvikle seg er ikke akseptabelt.

– Jeg synes det er en veldig rar holdning og det er noe vi i brannvesenet setter lite pris på. Vi opplever stadig at folk forlater områdene de setter fyr på, og de siste årene har det vært verre enn før. Når det ikke er folk til stede er det fort at brannen kommer ut av kontroll.

I Norge er det generelt bålforbud fra 15. april til 15. september. Det er lov å tenne bål der det er opplagt at det ikke kan starte en større brann.

– Det er viktig at det tas forbehold i finværet. Folk som tenner bål må slukke det ordentlig, hvis ikke kan det gå fryktelig galt, sier Jon Inge Aasen.