Hopp til innhold

- Bedre sikring i skolebusser

Skolebussene må utstyres med sikkerhetsbelter mener politiet.

Skolebusser bør få setebelter
Foto: Odd Rømteland / NRK

 

Øyvind Hægeland
Foto: Odd Rømteland / NRK

Det er mer aktuelt enn noen gang med bilbelter i skolebusser. Det sier Øyvind Hægeland skadestedsleder på ulykkesstedet der en skolebuss kjørte av veien i Voie i Kristiansand i dag morges.

- Dette viser at det er veldig aktuelt for selv om det ikke ble alvorlig skader på barna denne gang - så kunne det skjedd et annet sted med større hastighet og da ville skadene ha blitt adskillig større dersom barna ikke brukte bilbelte, sier Hægeland til NRK.

Stortinget har tidligere diskutert bedre sikkerhet i skolebusser, blant annet ved å påby sikkerhetsbelter.

Fire barn skadet

Det ble en dramatisk start på skoledagen for de 35 elevene som var i skolebussen som kjørte i grøfta i Voiebyen i Kristiansand i morges. Fire skolebarn ble kjørt til sykehus og legevakt med  lettere skader.  

Kiril Ramalov sammen med flere av barna som var i bussen
Foto: Odd Rømteland / NRK

Noen av elevene var fra Voie skole, men de fleste elevene i bussen var fra Torkelsmyra skole. Elev Kiril Ramalov forteller hvordan han opplevde det som skjedde i halv ni tida.

- Sjåføren besvimte og vi kjørte over en hump og humpen dyttet bussen mot en stein - da krasjet vi. Mange fikk skader, sier han

  

Preget av hendelsen

Mange av elevene som var med ulykkesbussen var sterkt preget av hendelsen. Rett etter ulykken ble elevene tatt hånd om av redningspersonale og skolens ansatte, samt foreldre som kom til skolen da de fikk høre om ulykken. Rektor Vigdis Klokseth på Torkelsmyra skole sier at det ble lagt vekt på å snakke med elevene.

Samlet på skolen

Skadestedsleder Øyvind Hægeland besøkte i ettermiddag skolen for å snakke med elevene som var involvert i ulykken. Elever, foreldre og foresatte og lærere var til stede. I et klasserom satt de i ring med tente lys og boller og brus på et bord i midten. Hægeland kunne likevel ikke gi elevene noe klart svar på hvorfor ulykka skjedde.

- Vi har ikke fått avhørt sjåføren ennå, men mye tyder på at han har fått et illebefinnende, sier Hægeland.

 

Fire barn ble lettere skadet i ulykken
Foto: Odd Rømteland / NRK