Hopp til innhold

– Kjemper for de levende

10. mai skulle Stine Sofie har feiret sin 18-årsdag. Den dagen er mamma Ada Sofie Austegard midt ute på de hvite viddene på Grønland.

Video ADA-SOFIE-220410-SL-125819-SI_SL.mp4

Det er snart ti år siden barnedrapene i Baneheia i Kristiansand rystet hele Norge. Ada Sofie Austegard, mor til Stine Sofie, drar i dag til Grønland for å gå Grønland på tvers for Stine Sofies stiftelse. Se video ved å klikke på bildet.

Før i vinter hadde Ada Sofie Austegard aldri gått lenger enn to mil på ski. Men i dag reiser hun for å gå Grønland på tvers, for barnas rettigheter, og for Stine Sofies stiftelse. Sammen med fire andre kvinner er hun nå klar for ekspedisjon.

19. mai 2000 ble Stine Sofie og vennina Lena voldtatt og drept i Baneheia i Kristiansand. Da hadde jentene feiret maibursdag noen dager tidligere.

Nå har det snart gått ti år, og siden drapene har Ada Sofie brukt kreftene sine i Stine Sofies stiftelse. Målet er å være en kraftfull stemme for voldsutsatte barn og deres pårørende.

Sterkt engasjement

– Når man opplever det vi opplevde i Baneheia-saken, med ukjente gjerningsmenn uten relasjon til barnet, blir saken veldig slått opp. Den er lett gjenkjennelig for folk. Det er det vi alle frykter - at det skal skje noe med barna våre.

– Men jeg tenker like mye på de barna som opplever like grov vold i hjemmene sine. De får ikke den oppmerksomheten. Kan jeg hjelpe noen av de barna...

– Stine Sofies stiftelse handler veldig lite om de døde barna. Den handler om de levende, sier Austegard.

Møt Ada Sofie Austegard i hennes Grønland-forberedelser ved å klikke på bildet øverst.