Hopp til innhold

– Enkelt å omgå boplikten

Boplikten i Risør sentrum blir omgått i stor stil uten at noen behøver å bryte loven. For «småpenger» kan man overføre eiendommen til ektefellen og bli fritatt for boplikten.

Boplikten i Risør sentrum blir omgått i stor stil uten at noen behøver å bryte loven. På tross av store svakheter og mange smutthull mener mange likevel at boplikten bør opprettholdes.

VIDEO: Advokat og politiker Dag Jørgen Hveem forteller om et regelverk med «låvedører».

Dag Jørgen Hveem, advokat og bystyrepolitiker for venstre i Risør, har selv hjulpet flere til å sno seg unna boplikten - med loven i hånden.

– Smutthull er låvedører

– Reglene er blant annet slik at hvis en ektefelle har registrert en eiendom på seg i fem år og boplikten er oppfylt i disse fem årene, i realiteten fire år, så kan man etter denne perioden overføre eiendommen ved en enkel hjemmel-overføring til den andre ektefellen og da være fritatt for boplikt, sier Hveem.

– Det er ikke mange dagene siden jeg hadde en slik overføring fra den ene ektefellen til den andre. 1548 kroner koster det, og vips så er boplikten borte, sier advokaten.

Boplikten ble innført for å få flere til å bo i sentrum hele året. Hveem mener mulighetene for å omgå den er så store at det bør vurderes å fjerne boplikten.

– Jeg synes disse unntakene, som noen kaller smutthull, er store som låvedører. Og etter hvert som flere blir klar over mulighetene for å tilpasse seg regelverket på denne måten, er jeg redd for at det blir så uthulet at det ikke fyller sitt formål. Da er min oppfatning at man bør kvitte seg med hele regelverket, sier Hveem.

Risør

Risør sentrum er ett av mange områder i Norge som omfattes av den omdiskuterte boplikten. 65 kommuner hadde i fjor høst boplikt i hele eller deler av kommunen.

Foto: Odd Rømteland / NRK

– Rimelig å kunne arve

Per Kristian Lunden

Arbeiderpartiets ordfører Per Kristian Lunden mener boplikten fungerer.

Foto: Odd Rømteland / NRK

Ordfører Per Kristian Lunden (Ap) er imidlertid av en annen oppfatning.

– Vi er klar over dette unntaket. Det er bevisst også fra vår side. Jeg tror ikke det er noen politisk vilje til å gjøre noe med slektskapsunntaket. Det føles rimelig at en skal kunne arve og disponere eiendommen, sier Lunden til NRK.

– Så langt så virker det i hvert fall rimelig rettferdig. Men det er klart at vi skal følge med, varsler ordføreren.

Kari Vibe og Inger Lise Øystese

Risør-innbyggerne Inger Lise Øystese (t.v.) og Kari Vibe ønsker begge å beholde boplikten.

Foto: Odd Rømteland / NRK

Frykter dødt sentrum

Blant Risør-innbyggerne som slo av en prat med NRK tirsdag, var meningen klar.

– Det er helt nødvendig at vi opprettholder boplikten. Ellers kan vi bare regne med at det blir et dødt sentrum. Det er helt opplagt, mener Kari Vibe.

– Jeg er absolutt for boplikt jeg også. Det er veldig kjekt å se lys i vinduene hele året, sier Inger Lise Øystese, som selv er fritatt for boplikt som arving.

– Det finnes vel noen smutthull som sikkert blir benyttet. Men i det store og hele synes jeg boplikten fungerer, mener Wilfred Helgesen.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 15 1,62 kr
Dyrest kl. 08 2,15 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,6 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %