– Arbeidsgivere må ta seg i nakken

Hver femte sykemeldte er borte fra jobb på grunn av dårlig psykisk helse. Avdelingsleder Per Lund i NAV i Vest-Agder mener arbeidsgivere i større grad burde gripe inn før ansatte må sykemeldes på grunn av psyken.

Per Lund

Per Lund i NAV mener spesielt private arbeidsgivere slurver for mye med å tilegne seg kunnskap om psykisk helse.

Foto: Eirik Damsgaard / NRK

– Arbeidsgivere bør følge opp disse som har et eller annet psykisk problem. En trend vi har sett er at en del arbeidsgivere unnlater å følge opp arbeidstakere som har en form for psykisk lidelse, sier Lund til NRK.no.

Vil ikke lære

I alle fylker holder NAV kurs for å lære arbeidsgivere om psykisk helse på jobb.

Men det private næringslivet virker ifølge Lund lite interessert.

– Vi er overrepresentert i forhold til offentlige på dette. Vi skulle gjerne sett at flere private aktører kom og fikk litt mer informasjon, sier Lund.

Tror halvparten av sykemeldingene kan skyldes psyken

Én av fem av alle som sykemeldes fra jobb i Norge sykemeldes på grunn av problemer med det psykiske. Dette stemmer også bra med statistikkene for Agder-fylkene.

Ekspertene tror imidlertid at mye stress og og mistrivsel ligger skjult blant muskel- og skjelettplager, og at dårlig psykisk helse kan forklare enda mer av sykefraværet, kanskje så mye som halvparten.

Takker arbeidsgiveren

33 år gamle Hanne Tove Torkildsen fra Kristiansand jobber i brillebutikk, men fikk diagnosen tilbakevendende depresjon og angst og var inntil nylig et av navnene i sykefraværs-statistikken.

Nå er hun tilbake i jobb og gir arbeidsgiveren mye av takken.

– Det betydde kjempemye. De kom med blomster på døra, meldinger, klapp på skuldra og sa at de gledet seg til jeg kom tilbake. Masse omtanke, sier Torkildsen, som mener at å bli tatt på alvor og få hjelp fort er nøkkelen til å bli helt frisk.

– At en må stå på lista i opptil et halvt år før en kommer inn til psykolog, det synes jeg er alt for lang tid, sier Torkildsen.

Hun tror psykisk helse i stor grad er tabu på mange arbeidsplasser, spesielt blant den eldre generasjonen.

Hanne Tove Torkildsen

Hanne Tove Torkildsen fikk i regi av kommunen og NAV et kurs i mestring av depresjon og kom seg på bena igjen.

Foto: Eirik Damsgaard / NRK

Psykolog støtter opp

Psykolog Anders Rydell jobber i Senter for Helse og Arbeid, som selger raske behandlingsopplegg til NAV.

Han sier flertallet av de som sliter psykisk blir friske på 18 uker med psykologi og fysioterapi.

– Vi må hjelpe pasienten med å finne en ny vei. Få til konstruktive endringer og sette i gang en god prosess slik at pasienten ikke fastner i destruktive mønster, passivitet, isolasjon også videre, sier Rydell til NRK.

Han støtter opp om at arbeidsgivere må vite mer om problemet.

– Jeg tror det er veldig nyttig for arbeidsgivere å ha kunnskap om psykiske lidelser og sammensatte lidelser, i hvertfall litt kunnskap, sier Rydell.

Mer i radioreportasjen: