NRK Meny
Normal

Sommerbåten berørte grunnen

Mens seertallene flyr i været berørte Sommerbåten bunnen under innseilingen til Tvedestrand torsdag. Dykkere undersøkte skroget kort tid etter hendelsen.

Sommerbåten grunnberøring

Mannskapet på MS Sjøkurs fryktet en stund at akterenden hadde kommet for nær skjæret som er markert med denne staken. Undersøkelser viser at fremre del av skipet kom i berøring med en grunne en skipslengde lenger øst.

Foto: Terje Reite / NRK

Etter at dykkere har saumfart skroget er det klart at skipet kun har fått kosmetiske skader.

– Det er kun noe maling som er skrapt av, sier dykker Jo Inge Johansen fra Risøy folkehøgskole. Han undersøkte skroget torsdag ettermiddag.

Jo Inge Johansen

Dykker Jo Inge Johansen fra Risøy folkehøgskole undersøkte skroget Torsdag. Han rapporterer om kun kosmetiske skader.

Foto: Terje Reite / NRK

Grunnberøringen skjedde under innseilingen til Tvedestrand, mens Minutt for Minutt-sendingen pågikk, og mens programlederne Dan Børge Akerø, Jeannette Platou og resten av NRKs stab vinket til Tvedestrands befolkning.

Per Øhman

Kaptein Per Øhman sier grunnen ikke var avmerket på kartet-

Foto: Terje Reite / NRK

Kaptein på MS Sjøkurs, Per Øhman, sier at skipet kom i berøring med en grunne som ikke står avmerket på kartet. Grunnen ligger like øst for staken som står i innløpet til havnen.

– På sjøkartet står det at det skal være mer enn 10 meter dypt. Men det må ha bygget seg opp en sandbanke på akkurat dette stedet, sier Øhman. Vi har nå rapportert grunnen inn til Kystverket som «nyoppdaget grunne», legger han til.

Torsdag kveld, mens prøvene for dagens Sommeråpent pågikk for fullt, var mannskaper fra Sjøkurs ute i MOB-båt og loddet utseilingen fra havnen, slik at det ikke skulle dukke opp nye overraskelser.

Grunnberøringen får ingen konsekvenser for Sommerbåtens videre ferd mot Oslo. I kveld sendes Sommeråpent fra Tvedestrand, med blant andre Odd Nordstoga og Ketil Bjørnstad som gjester.

Sommerbåten er fra før ikke helt ukjent med å berøre grunnen under seilasen. I 2013 traff MS Sjøkurs en grunne på vei fra Brønnøysund til Træna.

– Det gikk bra, men det kunne blitt dramatisk, sa daværende kaptein Frank Walsøe.

Denne gangen berørte Sjøkurs grunnen på babord side litt foran midten på skipet. Og ikke bare det: Like etter grunnberøringen viklet det seg gammelt tauverk rundt propellen på skipet.

– Her har vært flere flytebrygger som nå er fjernet. Men tauverket ligger fortsatt i sjøen. I dag har dykkere arbeidet med å feste tauverket i stein, slik at vi ikke får nye problemer når vi skal seile ut av havnen igjen, sier Øhman.

Selv om Sommerbåten nådde bunnen, har TV-sendingen Sommeråpent nådd nye høyder. Tirsdagens sending hadde over 700.000 seere. Og onsdagens seertall følger hakk i hæl.