Hopp til innhold

— Beklager at sendingen falt ut

Vi opplevde dessverre sendingsproblemer under innseilingen til Trondheim.

Rune Møklebust foran satellittkonsollen

— Alt i dette racket må virke for at du skal se sendingen fra båten på TV, forteller prosjektleder Rune Møklebust. Like før Trondheim sviktet noe av elektronikken, og dere der hjemme (eller på jobb) ble snytt for bildene fra innseilingen til byen.

Foto: Sindre Skrede / NRK

— Vi beklager sterkt at sendingen falt ut under innseilingen til Trondheim. Det er selvsagt slikt som ikke skal skje, men som med alt teknisk utstyr — og spesielt under live-sendinger hvor alt må virke hele tiden — er det ting som kan gå galt, sier prosjektleder Rune Møklebust.

Så langt på ferden har vi stort sett vært skånet for store problemer med satellittsenderen vår, men i dag, omtrent en time før vi skulle legge til kai i Trondheim gikk det galt.

Vi sender ut våre TV-signaler via en gyrostabilisert satellittantenne, som hele tiden må peke direkte på en bestemt satellitt over ekvator. Antennen låser seg til signalet fra satellitten, og skal alltid holde seg i ro, uavhengig av skipets bevegelser.

Likevel: en time før MS Sjøkurs skulle klappe til kai i Trondheim gikk det galt.

Alt må virke

Dette er selve antenneenheten på båten. Inni her står en gyrostabilisert antenne som skal låse seg til signalene fra en satellitt som befinner seg i bane over ekvator.

Foto: Sindre Skrede / NRK

— Enkelt fortalt mistet antennen vår plutselig kontakt med satellitten en kort stund, og klarte deretter ikke å låse seg inn på signalet fra den igjen. Vi har hatt en tekniker fra Telenor om bord for å fikse feilen, og alt skal være i orden nå, sier Møklebust.

I kontrollrommet var det hektisk aktivitet for å forsøke å fikse feilen, og klare å få til en alternativ løsning for sending av signaler. Trass iherdig innsats fra NRKs mannskap om bord, på land i Trondheim og i hovedkontrollen i Oslo lykkes det ikke å få noe signal ut fra båten det siste strekket som var igjen til kaien i Trondheim.

Heldigvis tar vi om bord opp det vi produserer, og vi fortsatte å produsere TV som normalt om bord på tross av manglende signal ut. På grunn av problemene fikk vi stokket om på sendeplanen på NRK1, og kunne heldigvis sende den siste timen, som ellers ville forsvunnet, på NRK1 klokken 1840.

Du kan også se sendingen på internett.