Hopp til innhold

Snakk om huden

Huden er kroppens største organ – og den får ofte stor oppmerksomhet. Her er fem oppspark til klasseromssamtaler om huden.

Solforbrenning
Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Se gjerne episoden om hud i NRK Superkroppen med klassen, før dere begynner.

Fem samtalestartere:

  • Å være brun er et skjønnhetsideal – mange med lys hud soler seg for å bli brune. Renate er opprinnelig fra Korea, der de har brunere hud enn etnisk norske. I Norge, som barn, ble Renate ertet for hudfargen sin. Diskuter denne motstridigheten. Hva handler slik erting om, egentlig?
  • Lola er av afrikansk avstamming. Hudfargen hans er sjokoladebrun. Lola sier han ikke blir lei seg av kommentarer og spørsmål om hudfargen sin. «Kroppen er som den er. Den forandrer seg ikke», sier han. Hvordan kan vi snakke om at vi ser forskjellige ut på en ok måte?
  • Hvordan vi ser ut, skyldes i utgangspunktet gener og nedarvede trekk. Siw har arvet hudsykdommen psoriasis fra en av – eller begge – foreldrene sine. I perioder blir områder på huden hennes stiv, rød og kløende. Da merker hun at folk ser på henne – noen ganger med «dobbeltblikk». Test: En elev ser på en annen et kort øyeblikk, og så en gang til. Hold blikket litt lenger siste gang. Hvordan oppleves det? Diskuter utseende med arv og genetikk som utgangspunkt.
  • Fredrik har vitiligo. Huden hans får flekker uten farge – for eksempel på armer, hender og i ansiktet. Tipset hans til dem som ikke er fornøyde med huden sin, er «å omfavne det ved seg, som er annerledes». Hvordan gjør en det?
  • Huden forandrer seg gjennom livet. Den endrer utseende og egenskaper. Hvordan er det best å forholde seg til det?

Quiz om huden

Quiz til temaet finner du her

Opplegg til alle temaene i serien

NRK Skole har laget oppspark til samtaler og quizer til alle temaene i serien Superkroppen. Oversikt, introduksjon og samtlige lenker får du om du klikker på Lærerens lille hjelper.