NRK Meny
Normal

- Tenker ikke på hva som kunne skjedd

Aslak Sviland fra Nærbø var forsinket til jobb i dag, og kom til t-banestasjonen i Moskva rett etter bombene smalt.

Aslak Sviland

Aslak Sviland fra Nærbø jobber som personalsjef for Statoil-kontoret i Moskva.

Foto: Foto. Statoil

Aslak Sviland fra Nærbø i Rogaland tar metroen til jobb i Moskva hver dag. Han er personalsjef på Statoil-kontoret i den russiske hovedstaden, der 26 nordmenn er ansatt. I dag var han heldigvis sent ute.

- Jeg var på vei til jobben litt senere enn vanlig i dag. Da jeg kom til metrostasjonen jeg pleier å bruke, Park Kultury, så jeg at det var mye folk, flere utrykningskjøretøy og fullstendig kaos. Jeg forsøkte å gå inn på stasjonen, men det var umulig fordi folk strømmet ut, sier han til NRK.

Da hadde nettopp to kvinnelige selvmordsbombere sprengt seg selv i luften på to metrostasjoner i morgenrushet. 38 mennesker mistet livet, mange av de på stasjonen Park Kultury.

LES OGSÅ: «Svarte enker» står bak bombene

LES OGSÅ: Slik rammet bombene

Gikk til jobb

Sviland forteller at han på det tidspunktet ikke visste hva som hadde skjedd, og at han heller ikke så noen skadde personer. Til slutt måtte han gi opp å komme seg ned på metrostasjonen, og begynte å gå den 40 minutter lange turen til jobb.

Da han hadde kommet halvveis ringte telefonen.

- Så bra at du svarte, sa han bare, så fikk jeg vite hva som hadde skjedd.

Når Sviland kom til kontoret manglet flere av de ansatte. Han begynte da å ringe opp alle de som manglet for å forsikre seg om at de var i god behold. Det viste seg at alle hadde det bra, men at de hadde blitt forsinket i trafikken. Etterpå ble det allmøte på kontoret.

- I løpet av en halvtime etter jeg kom til kontoret hadde vi sjekket at alle ansatte var i god behold. Etterpå samlet vi alle til et møte der vi fikk snakket litt sammen. Stemningen var spesiell, og jeg åpnet med å si at det var hyggelig å si alle sammen, forteller Sviland.

Fikk dere mange bekymrede telefoner fra Norge?

Ja, det er klart vi har fått det, sier Sviland.

Vil ikke tenke på hva som kunne skjedd

Hva tenker du om at du kunne vært tilstede på stasjonen da det smalt?

- Jeg har ikke tenkt på det, og jeg tror jeg skal unngå å tenke på hva som kunne skjedd. Det er jo mange tilfeldigheter som styrer livene våre. Jeg skulle egentlig gå til jobben, men så hadde jeg noe å bære på, så jeg bestemte meg for å ta metroen, sier Sviland.

Er du redd for å ta metroen i Moskva etter dette?

- Nei, det er jeg på ingen måte. Når det skjer en flyulykke et sted, så blir ikke konsekvensen at jeg slutter å fly heller. Det er ni millioner reisende med metroen hver dag i Moskva. Jeg har vært her i fire og et halvt år nå, og jeg stortrives i denne flotte byen. Dette er noe som har skjedd, som jeg vil tenke på neste gang jeg går ned i metroen, men jeg føler overhodet ikke noe frykt for å ta metroen, sier han.

Ingen sikkerhetstiltak ennå

Sviland sier at det vurderes fortløpende om det skal innføres spesielle sikkerhetstiltak.

- Vi er i kontakt med den norske ambassaden, vi er i kontakt med våre egne sikkerhetsfolk hjemme i Norge og vi lytter til de russiske myndighetene. Så langt har vi ikke satt igang spesielle sikkerhetstiltak. Men vi vurderer dette fortløpende, og vi vil også prate med våre ansatte om de føler seg nervøse, og tilby de biltranssport dersom de ønsker det, sier Sviland.

Park Kultury metro station

Her på Park Kultry-stasjonen smalt bombene i dag tidlig. Aslak Sviland tar ofte metroen fra denne stasjonen.

Foto: DENIS SINYAKOV / Scanpix