Hopp til innhold

Mindre vold i sentrum med synlig politi

– Vi må forebygge en ny dyrepark, sier Odd Tveit Jørgensen, politistasjonssjef i Stavanger.

Safari i lysløypa

ARKIVBILDE: I 2011 lagde NRK Rogaland dokumentaren «Safari i Lysløypa» som viste hvor ille utelivet i Stavanger var da. Nå har det blitt mindre vold i sentrum.

Foto: NRK

De siste årene har Stavanger-politiet gått inn for å snu den økende helgevolden i sentrum, og nå kan de vise til en jevnt dalende kurve.

– Det er generelt mindre vold i Stavanger, også mindre grov vold, sier Odd Tveit Jørgensen, politistasjonssjef i Stavanger.

– Vi må forebygge en ny dyrepark, sier Jørgensen, som ønsker å fortsette den positive trenden.

Vil fjerne helgevolden

Inspirert av vellykkede prosjekter i Stockholm, Bergen og Oslo, har Stavanger-politiet brukt store ressurser på mer politi i sentrum, og et tettere samarbeid med utelivsbransjen.

– Vi har gått hardt inn for å være mer synlige i helgene, ikke bare ute i Vågen, men også inne på utestedene, sier Kristian Johansen, seksjonsleder i ordensseksjonen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Odd Tveit Jørgensen og Kristian Jakobsen

Odd Tveit Jørgensen og Kristian Johansen la fram kriminalstatistikken for Stavanger i dag.

Foto: Eirin Margrethe Fidje

Han beskriver prosjektet «VRIS» som et langtidsprosjekt hvor holdninger må endres, også blant ansatte på nattklubbene.

– Bartendere og dørvakter har også et ansvar. De må se på beruselsesnivået, og vurdere om de kan skjenke eller slippe folk inn på utesteder, sier Johansen.

Sloss og krangler for millioner

Da kriminalitetsstatistikken for 2013 i dag ble lagt fram på Stavanger politistasjon, var utelivet i byen ekstra omtalt. Fortsatt blir mange bortvist fra sentrum for ordensforstyrrelser, til tross for at bøtene kan ligge på mellom 8000 og 12.000 kroner.

De dyre byturene i Stavanger har i 2013 gitt mellom fire og fem millioner kroner inn til statskassa.

Det er merkelig å se hvordan et stort antall politi i sentrum gir god stemning, mens det blir ampert med en gang patruljene må dra på oppdrag utenfor bykjernen, sier Johansen.

Samtidig som voldsstatistikken har vist en positiv utvikling, er det fortsatt mye narkotika i Stavanger. 1858 anmeldelser i 2013 tilsvarer en økning på 336 saker fra året før. Både bruk og besittelse av narkotika er utbredt.

– Dette var en styrt utvikling. Vi har jobbet aktivt mot narkotikakriminalitet, og særlig har vi lagt vekt på unge brukere, sier Jørgensen.

Store beslag

Han mener at det ikke nødvendigvis er mer narkotikabruk i Stavanger enn tidligere, men ser at det beslaglegges større mengder narkotika enn tidligere.

Før ble folk stort sett tatt med et par gram, men nå kan de være oppe i ti-tjue gram. Det er mye videresalg, sier politistasjonssjefen.

Jørgensen oppsummerer likevel 2013 som et godt år.

– Vi har vært skånet for de store hendelsene. I år vil vi fortsette arbeidet mot vold og narkotika, men også sette i gang tiltak for å hindre sexkjøp. Stavanger er med 75,7 anmeldte saker per 1000 innbyggere, under landsgjennomsnittet på 79. Jeg vil påstå at Stavanger er en trygg by, sier Jørgensen.