NRK Meny
Normal

Jubler over lavere utleiepriser i sikte

Studenter ved Universitetet i Stavanger håper det blir lettere å skaffe seg et billig krypinn, som bransjen spår er i vente. De tror lavere leiepriser på bolig vil trekke flere til studentbyen.

Studenter om utleieboliger

Marianne Pedersen fra Honningsvåg og Magnus Wesenberg fra Ski håper de høye utleieprisene er på vei ned.

Foto: Cecilie Berntsen Jåsund / NRK

– Leieprisen på bolig er et viktig moment for studenter. Dersom det blir lettere å skaffe seg bolig i Stavanger, vil flere søke seg hit, tror student Magnus Wesenberg fra Ski.

Han studerer petroleumsteknologi, sammen med blant andre Marianne Pedersen fra Honningsvåg. Begge har de valgt å bo sammen med andre og har selv boligkostnader på nærmere 6000 kroner i måneden.

– Det er dyrt her. Mange av medstudentene våre bor i studentboliger, men disse leilighetene er relativt små. Jeg hadde et ønske om å bo nær byen, men det er ikke lette å skaffe seg bolig her, sier han.

Stavanger hadde landets høyeste leiepriser i 2013, og prisene i Stavanger økte nest mest i fjor. Det kostet i snitt 12.262 kroner i måneden å leie i området.

– Jeg kom hit uten en plass å bo, så det tok en god stund før jeg fant meg en plass i et bofellesskap, forteller Pedersen.

– Vil dryppe positivt på privatmarkedet

Interessen etter utleiebolig i Stavanger er dalende i firmamarkedet. Mye på grunn av en stor usikkerhet i oljeindustrien.

Dette betyr at det er mange ledige leiligheter på markedet for tiden. Prisene er også på vei ned, mener bransjen og forteller om at leilighetene leies ut billigere nå enn for ett år siden.

– Prisene har stagnert, og mye tyder på at de er dalende. Dersom etterspørselen fra firmaene fortsetter å gå tilbake, vil dette dryppe positivt for leiemarkedet for private, sier Grethe Eriksen, faglig leder for boligutleie i Eiendomsmegler 1.

– Hva kan dette bety for studenter og det private markedet?

– Lavere priser og adskillig flere gode, virkelig gode, boliger, sier Eriksen.

Rimeligere i andre byer

Studentene ved UiS syns kostnadsnivået er høyt i oljebyen.

– Stavanger er en dyr by i seg selv og på Oslo-nivå når det gjelder leiepriser, sier Magnus Wesenberg.

De viser til at mange av medstudentene har slitt med å finne seg bolig.

– Det å gå ned for eksempel 1000 kroner i pris på leien har mye å si, sier Marianne Pedersen.

– Mange av mine venner, som studerer i Trondheim, betaler noen tusenlapper mindre enn meg. Rimeligere boliger hadde vært fint for studentene som ønsker å være i Stavanger, sier Wesenberg.