Hopp til innhold

Strømstøtte til bønder kom for sent: Bonde pløyde ned 80 tonn gulrøtter

Den største gulrotbonden i Norge pløyde i dag med tungt hjerte ned 80 tonn gulrøtter. Så kom beskjed om økt strømstøtte.

gulrotbonde

I dag pløyde gulrotbonde Asbjørn Stokkeland ned 80 tonn med gulrøtter.

Foto: Kjersti Hetland / NRK

Det føles helt forferdelig, jeg gråter nesten her jeg står. Det er helt tragisk.

Gulrotbonde Asbjørn Stokkeland står på jordet sitt hvor han i dag pløyde 80 tonn med gulrot ned i jorda.

Det er en vanvittig mengde. Det er det siste jeg ønsker å gjøre, å ødelegge mat.

I dag lover regjeringen å dele ut 3 milliarder kroner til norske bedrifter i strømstøtte.

Stokkeland trodde han ikke kom til å få en eneste krone ekstra.

Det skapte frykt for å måtte pløye ned nærmere 1000 tonn gulrøtter på sikt. Det er halvparten av avlingen han produserer på et år på gården sin i Hå kommune.

Strømstøtten økes

Fredag ettermiddag kom beskjeden at regjeringen øker strømstøtten til jordbruket.

Dagens øvre grense på 20.000 kWt per måned økes til 60.000 kWt. Ordningen gjelder ut året - fra og med oktober og ut desember. Bøndene får en månedlig utbetaling.

Det opplyser regjeringen om i en pressemelding.

– Det er avgjørende for oss å sikre norsk matproduksjon. Det gjør vi med de grepene regjeringen nå foreslår, og som kommer i tillegg til de løsningene vi allerede har iverksatt for næringen. Primærprodusentene får med de siste forbedringene dekket en langt større andel av sine utgifter. Bedrifter som ikke omfattes av denne ordningen, vil kunne falle inn under de generelle ordningene for næringslivet, sier landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp).

Les også Bruker 3 milliarder på strømstøtte til bedriftene

Jan Christian Vestre

Hjelper ikke langtidslagringen

Bøndene har låste priser, som er fremforhandlet i jordbruksoppgjøret. Det gjør at de ikke kan øke prisene de får for maten de produserer.

Vi har arbeidet hele våren og sommeren med å få frem avlingen og gledet oss til å levere fine grønnsaker, men det nytter ikke slik som situasjonen er nå, sa Stokkeland til NRK fredag formiddag.

Da NRK forteller Stokkeland om den økte strømstøtten svarer han at det er en gledelig nyhet.

Det er en betydelig økning. Nå må vi sette oss ned å se på risikoen og hva dette utgjør for oss. Det vil si at vi kan sette mer varer på kjøling en vi kunne gjort med 20 000 kWt.

gulrotbonde

Gulrotbonden på Brusand står for 12 prosent av gulrotforbruket i Norge, og er med dette den største gulrotbonden i landet.

Foto: Kjersti Hetland / NRK

Han forteller derimot at strømstøtten ikke hjelper lagring av grønnsaker til våren.

– Det er nå vi trenger forutsigbarheten. Det er enda sjanse for at det går 1000 tonn tapt, støtten hjelper ingenting på langtidslagringen.

Stokkeland bruker rundt 80.000 kWt hver måned på å holde i gang fryserom og løktørker.

Han påpeker at om strømstøtten hadde kommet for tre uker siden hadde han sluppet å pløye ned 80 tonn med gulrøtter i dag.

Viktig sak for hver enkelt bonde

Bjørn Gimming, leder i Norges Bondelag, er fornøyd med at ordningen til jordbruket blir styrket ved at taket for strømstøtten blir hevet.

Leder i Norges bondelag Bjørn Gimming

Leder i Norges Bondelag mener det er svært viktig for norsk matforsyning at regjeringen tar grep og øker strømstøtten.

Foto: Even Bjøringsøy Johnsen / NRK

Når mange bønder har vurdert det som ulønnsomt å høste avlingene, vil dette avhjelpe, og er viktig for matsikkerheten og for å unngå matsvinn, mener han.

Elisabeth Gjems, leder i Innlandet Bondelag, mener at det er et gjennomslag i sammenheng med at bønder har måtte forskuttere strømutgiftene og søke om refusjon kvartalsvis.

Det har gjort at veldig mange bønder er helt bunnskrapt på kontoen. Og det at vi nå får refusjon hver måned, det er en veldig viktig sak for hver enkelt bonde, sier Gjems.