Hopp til innhold

- Økende problem at dyr blir syke av flått-bitt

Flåtten er funnet på dyretette Jæren. Forskere er bekymret.

Flått fotografert på Folkehelseinstituttet i Oslo
Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Flåtten sprer seg nå også til Jæren. Det lille krypet oppdages på stadig nye plasser. Det bekymrer forskere.

- Det er funnet flåttbåren sykdom på storfe helt ute ved havet, sier flåttforsker Snorre Stuen ved Norges Veterinærhøyskole i Sandnes.

Dyrene blir angrepet av sykdommen sjodogg, som svekker immunsystemet.

- Dyrlegene er nå oppmerksomme på at flåtten angriper både sau og storfe. Sykdommen gir en mini-aids lignende tilstand, sier Stuen.

Les også: Flåtten sprer seg til nye steder

Flåtten har det godt

Hvert år kommer det millioner av flått med trekkfuglene fra Sør-Europa til Norge. Med et våtere klima og framvekst av mye kratt og skog har flåtten gode vilkår her i landet.

Hjort og rådyr er gode vertsdyr for flåtten. Undersøkelser viser at 30-40 prosent av flåtten bringer med seg smitte av sykdom både til mennesker og dyr.

- Det er nytt at den nå også sprer seg på Jæren. Vi har et økende problem med sykdom på dyr, som blir overført fra flåtten, sier han.

Færre tilfeller på mennesker

Men Universitetssykehuset i Stavanger har færre tilfeller av alvorlig boreliasmitte så langt iår. Flåttsesongen varer ut oktober, og folk kan bli syke lenge etter bittet.

- Det er for tidlig å si om den fredelige trenden vil holde seg, sier seksjonsoverlege John Sundal.

Han håper og tror at årsaken til færre alvorlige tilfeller av boreliasmitte, er at folk er blitt mer oppmerksomme på flåtten og faren for smitte.

Les også: Slik smitter flåtten