Hopp til innhold

Indianerhøvding demonstrerte mot Statoils oljesand-utvinning

Aktivister fra Greenpeace og WWF demonstrerte i dag utenfor Statoil sin generalforsamling i Stavanger. Men selskapet kommer ikke til å trekke seg ut fra oljesandprosjektet i Canada.

Francois Paulette

Oljesand-utvinning ødelegger miljøet, advarer indianerhøvding Francois Paulette. Han var tilstede under Statoil sin generalforsamling i Stavanger onsdag.

Foto: NRK

Et forslag om å avslutte oljesand-utvinning i Canada ble stemt ned på generalforsamlingen i Stavanger onsdag kveld.

Greenpeace og WWF, som begge er aksjonærer, fremmet forslag om at
Statoil skal trekke seg ut av oljesandvirksomhetene i den canadiske provinsen Alberta.

Til slutt stemte 1,38 prosent av eierne for forslaget, mens 98,62 prosent stemte mot.

Demonstrerte

Indianerhøvdingen Francois Paulette for urfolkgruppen Dene Nation, lever nær områdene der tjæresand-utvinningen foregår.

Han demonstrerte forut for generalforsamlingen, sammen med aktivister fra Greenpeace og WWF.

– Det ødelegger elven. Folk i nærheten av oljesanden får kreft uten å vite om det, sier høvdingen.

Han forteller at helsemyndighetene ber folk i området der oljesandutvinningen foregår om å ikke spise fisk eller elg.

– Det er noe alvorlig galt. Miljøet dør sakte. Dette må dere vite, sier Paulette.

Slepphendte

Francois Paulette var invitert av forslagstillerne, og fortalte i sin appell at han gjennom en årrekke hadde oppfattet lokale regler som for slepphendte, og at det å følge reglene ikke var nok.

– Hva dere aksjonærer gjør med pengene deres, er deres anliggende. Men når dere bruker dem på mitt territorium slik at det forstyrrer og ødelegger vår sivilisasjon og levemåte, da blir det mitt anliggende, sa Paulette.

Men appellen var altså forgjeves.

Ikke i drift ennå

Oljesand-demonstrasjon

Aktivister fra Greenpeace og WWF demonstrerte i dag utenfor Statoil sin generalforsamling i Stavanger.

Foto: NRK

Staten, som er største aksjonær i Statoil med en eierandel på 67 prosent, hadde på forhånd sendt tydelige signaler om at de ikke ville pålegge selskapet å avslutte aktiviteten i Canada.

Konsernsjef Helge Lund understreket i sin tale til generalforsamlingen at Statoil ennå ikke er i gang med å utvinne oljesand, men at de holder på å utvikle et pilotprosjekt.

Etter planene skal prosjektet produsere 10.000 fat olje per dag, noe som tilsvarer 0,5 prosent av selskapets produksjon.

Lund bedyret også at de ønsker å bidra til at utvinningen kan skje på mest mulig miljøvennlig måte og i henhold til lokale regler.

Sterk motstand

Greenpeace og WWF oppnådde ti ganger større støtte fra aksjonærene enn ved tilsvarende forslag i fjor.

– Den sterke motstanden mot tjæresand på Statoils generalforsamling viser at stadig flere får øynene opp for hvilken miljøkatastrofe tjæresandutvinningen er.

– Det er bare et spørsmål om tid før Statoil vil måtte trekke seg ut av dette skitne industrieventyret, sier WWFs Nina Jensen og Greenpeace’ Truls Gulowsen etter dagens generalforsamling i Statoil.

Både WWF og Greenpeace lover fortsatt motstand mot Statoils tjæresandvirksomhet.

– Det finnes knapt argumenter for å fortsette denne virksomheten. Statoils satsing er et uttrykk for at oljebransjen er blitt desperat i jakten på de siste oljedråpene i verden, sier Nina Jensen.

Hva mener du om oljesand-utvinning?