Hopp til innhold

Slik skal barnehagebarn lære om seksuelle overgrep

Hunden Filiokus og isbjørnen Blåmann-Klåmann skal lære barnehagebarn om seksuelle overgrep. En klassisk beskrivelse av hvordan en overgriper kan gå frem, mener forfatter Marit Hoem Kvam.

«Filiokus og Blåmann-Klåmann»

Bak døra sto Blåmann og smilte som en lakrisbåt, står det i boken. Filiokus er på vei for å kjøpe brød når han blir utsatt for seksuelle overgrep.

Foto: Hertevig forlag

– Blåmann er veldig koselig og snill, og gir godterier. Så skjer det som ikke skal skje: Blåmann blir Klåmann, sier forfatter Marit Hoem Kvam.

Marit Hoem Kvam

Marit Hoem Kvam.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Boken 76-åringen har skrevet, som er illustrert av 18 år gamle Ida Eva Margrethe Neverdahl, lanseres i Stavanger i dag. Redd Barna anbefaler historien, og både i Oslo og Stavanger skal alle barnehager ha et eksemplar, ifølge Hertevig forlag.

En dag hunden Filiokus kommer hjem fra barnehagen, sender moren ham for å kjøpe brød. På vei til bakeren går han forbi huset til Blåmann, en snill og koselig isbjørn som gir ham penger. Hos Blåmann blir Filiokus utsatt for overgrep.

– Gir barnet skylden

– Dette er klassisk beskrivelse av hvordan en overgriper kan gå fram. Han innynder seg hos foreldre og barn, og gir barnet skylden, sier Hoem Kvam.

Forfatteren har lang fartstid som blant annet forsker, lærer og pedagogisk-psykologisk rådgiver, og har tidligere gitt ut bok om seksuelle overgrep mot funksjonshemmede – for funksjonshemmede.

Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet offentliggjorde nylig undersøkelsen som viser at fire av ti overgrepsutsatte er yngre enn sju år når overgrepene begynner. Det mener Hoem Kvam viser at også de minste barna må få vite om overgrep.

Ingen skrekkhistorie

– Jeg tror det er viktig at vi lar barn få vite at dette kan hende, at de får satt ord på det, og at de får vite hvor de kan henvende seg hvis noe sånt skjer med meg, venninnen min eller vennen min, sier hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

«Filiokus og Blåmann-Klåmann»

Moren til Filiokus sender ham for å kjøpe brød. På vei til bakeren går han forbi huset til den snille Blåmann.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

– Det har skjedd ting de siste årene. Vi er blitt mer opptatt av å være ærlige, og ikke legge skjul på ting.

Forfatteren er ikke bekymret for at barna kommer til å oppfatte boken som en skrekkhistorie.

– Blåmann er en isbjørn, så det blir mer en fortelling. Barn som hører denne historien kan identifisere seg med Filiokus, tenke at det var stygt gjort og at en ikke kan gjøre sånne ting med barn, sier Hoem Kvam.

– Kan avdekke overgrep

Hun trekker også frem at boken i tillegg til å være en illustrert historie, også er en fagbok.

– På slutten av boken er det fagdel, beregnet på de voksne som leser boken for barnet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

«Filiokus og Blåmann-Klåmann»

Filiokus får penger av Blåmann, og pengene bruker han til å kjøpe kaker.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Forskeren og forfatteren tror dessuten barnehageansatte kan oppdage overgrep når de leser boken for barna.

– Barn som har opplevd noe vil kanskje reagere på en helt spesiell måte, som gjør at de i barnehagen blir oppmerksomme, legger hun til.

«Filiokus og Blåmann-Klåmann» lanseres i forbindelse med utstillingen «Hvis klær kunne fortelle». Utstillingen består av klær fra voldsutsatte barn, blant andre Christoffer Kihle Gjerstad, som døde av skadene han ble påført.