Hopp til innhold

Sjelden gjest i hagen

Hornuglen har funnet hvileplass i treet bare ti meter fra terassen.

Video nsps_upload_2010_1_25_18_24_18_346.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Bjørn Emilsson filmet denne hornuglen i hagen mandag ettermiddag.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Forundringen var stor da Bjørn Emilsson på Klepp stasjon på Jæren oppdaget en større fugl i et tre i hagen.

Emilsson var raskt framme med videokameraet, og fikk fanget inn uglen, som han først trodde var en hubro på grunn av de markante ørene.

- Uglen kom og satte seg i treet ved 14-tiden i ettermiddag. Den fløy en liten runde før den kom tilbake igjen. Nå har den vært her i flere timer, sier Bjørn Emilsson til NRK.

Hornuglen, som til vanlig er en svært sky fugl, har funnet seg godt til rette i treet i hagen til Emilsson, bare ti meter fra terassen.

- En fugleekspert jeg snakket med mente at dette var så spesielt at jeg neppe vil få oppleve dette igjen, sier Emilsson.

LES OGSÅ: Fanget skadet hornugle

LES OGSÅ: Et ugleliv

Sjeldent syn

Ugleekspert Bjarne Oddane i konsulentselskapet Ecofact kunne konstatere med en gang at dette var en hornugle da han fikk se bildet.

- Hornugle er ikke så sjelden på Jæren, men det er sjeldent vi får sett noe til den. Denne hornuglen synes å stole helt og fult på sin kamuflasje, sier Oddane.

Oddane forteller at hornuglene på dagtid pleier å sitte i grupper godt kamuflert i trær. Først når det blir mørkt tar de til vingene for å jakte på mat.

- Det er derfor vi så sjeldent får se hornugla, sier Oddane.

En voksen hornugle kan bli 35 - 37 cm stor, og den veier 250 - 300 gram. Den er en trekkfugl og har fått navnet sitt etter de lange fjærtoppene på hodet.

Ifølge ugleeksperten Bjarne Oddane er det ikke fast hekkende hornuglepar på Jæren. - Dette kan forekomme, men det er bare tilfeldigheter som gjør at noe slikt blir oppdaget, sier Oddane.