Hopp til innhold

SARA skal vise risiko for partnervold

Rogaland er blant politidistriktene som innfører et nytt verktøy for å vurdere risiko ved vold i nære relasjoner. Det haster, mener Krisesentersekretariatet.

Grete Faremo, Ernst K. Rossebø og Tove Smaadahl

SARA-prosjektet er et av justis- og beredskapsminister Grete Faremos tiltak mot vold i nære relasjoner. Etter å ha blitt forsøkt i Oslo og Vestfold, skal det nå innføres blant annet Rogaland. Ernst K. Rossebø (midten) håper vold kan avverges, mens Tove Smaadahl i Krisesentersekretariatet (t.h.) mener systemet må inn i politiet så fort som råd.

Foto: Fredrik Varfjell/Heiko Junge/Kent Skibstad / NTB Scanpix

I år har det vært rekordmange partnerdrap i Norge. Selv om det ikke har vært partnerdrap i Rogaland politidistrikt i år, registreres vold i nære relasjoner svært hyppig.

– Det har vært en del episoder rundt om i landet, som kanskje kunne ha vært fanget opp med dette nye systemet, sier Ernst K. Rossebø, politiinspektør i Rogaland politidistrikt, til NRK.no.

Testet ut – spres videre

Innføringen av SARA (Spousal Assault Risk Assessment Guide) er en del av regjeringens handlingsplan mot vold i nære relasjoner (ekstern lenke). Systemet har blitt prøvd ut ved Stovner politistasjon i Oslo og Horten i Vestfold, og skal først ut i politidistriktene Agder, Rogaland, Hordaland, Sør-Trøndelag og Troms.

I et brev fra oktober i fjor skisserte Politidirektoratet at Rogaland politidistrikt skulle få innføring i kartleggingsverktøyet SARA i begynnelsen av dette året. Verktøyet brukes for å vurdere risiko ved familievold, og har vist seg som et effektivt hjelpemiddel for å hindre nye tilfeller, mener de som står bak.

SARA-prosjektet har videreutviklet arbeidet med vold i nære relasjoner ved å høyrisikosakene mer håndgripelige. Prosjektet synliggjør de mest trusselutsatte og tilbyr familiene en tettere oppfølging, blant annet ved gjennomføring av hjemmebesøk og samtaler med voldsutøver. Metoden gir også bedre rutiner for interne samarbeidet i politiet og for samarbeidet med eksterne etater.

Handlingsplanen mot vold i nære relasjoner

– Vi har ikke flere liv å miste

Det har likevel gått nærmere seks måneder før noe har skjedd hos Rossebø og Rogaland politidistrikt.

– Innføringsdagen ble onsdag 22. mai. Fram til da hadde vi liten kunnskap om systemet, sier Rossebø.

Likevel mener daglig leder i Krisesentersekretariatet, Tove Smaadahl, at innføringen tar altfor lang tid.

– Jeg vet at en trenger en viss opplæring, men intensjonen burde vært at dette skal innføres så fort som mulig, for vi har ikke flere liv å miste, sier hun.