Mens storbyene opplever at sexhandelen skrumper inn som et direkte resultat av lovendringen som forbyr sexkjøp, går Stavanger mot trenden.
- Les også:
I løpet av to uker har antall prostituerte i Stavanger blitt fordoblet.
– Stavanger er jo kjent for olje. Jeg har hørt kvinner på innemarkedet som forteller at det er mye penger å hente i Stavanger. Hun ene forteller til meg at hun helst ikke vil miste plassen sin i byen, sier Annette Hagelin som er leder i Albertineprosjektet.
Albertineprosjektet i Kirkens bymisjon er i dag de som har mest kontakt med de utenlandske prostituerte. De driver helsetilbudet for de prostituerte.
(artikkelen fortsetter under bildet)
Antallet prostituerte i Stavanger har økt kraftig i løpet av to uker.
Foto: Ole Andreas Bø / NRKØnsker ikke egne innsatsgrupper
For å få ned antall sexkjøp, har andre norske storbyer egne innsatsgrupper mot både sexkjøp og menneskehandel. Politiet i Stavanger ser derimot ikke behov for å ha egne innsatsgrupper.
– Jeg synes vi har et forsåvidt greit grep om situasjonen. Men per i dag har vi valgt å ikke sette av egne ressurser som kan jobbe med prostitusjonssaker på full tid, sier etterforskningsleder Kristian Johansen ved Stavanger politistasjon.
Betaler for beskyttelse
Flere nye prostituerte til Stavanger, har betydd uro i form av krangling og slåssing.
- Les også:
- Les også:
De nye prostituerte som kommer, må betale for beskyttelse fra de som allerede er etablert.
Hagelin i Albertineprosjektet tror det foregår handel om informasjon om sexmarkedet i Stavanger.
– Det kan være i form at de selger informasjon om at «her til Stavanger kan dere komme, vi gir dere beskyttelse, dere får stå her sammen med de andre». Muligens også i forhold til hvor de kan bo, forteller hun.