Hopp til innhold

Professor om mystisk svart stoff: – Uvanlig at dette skjer om sommeren

Geofysiker og pensjonert professor, Martin Hovland, tror Borestranda har blitt svart fordi den lyseste og letteste sanden har blitt blåst vekk. Dette skjer vanligvis om vinteren.

Søle på Borestranda

Dette stoffet har farget Borestranda.

Foto: Johan Mihle Laugaland

Et mørkt mystisk stoff som reagerer på magneter. Det har gjort den normalt lyse sanden på Borestranda mørk. Mange har klødd seg i hodet. Noen har fryktet at det er forurensing.

– Vi har ingen teori om hva det kan være, sa beredskapssjef i Klepp kommune, Frank Bjørnø, til NRK tidligere i dag. Det har blitt tatt prøver som skal bli hasteanalysert.

Nå kan mysteriet være løst.

Magnet sand

Sanden er magnetisk

Foto: Rebecca Bjerga / NRK

– Det dreier seg om eksponering av det såkalte «panserlaget» på stranden, sier den pensjonerte professoren og geofysikeren, Martin Hovland.

Ikke normalt

– Det er det nederste tunge sandlaget, som egentlig beskytter rullesteinene som ligger under sanden, som har blitt eksponert. Over tidens løp har tunge mineraler samlet seg nederst i sandmassene. Når stranden har blitt erodert så mye, som den er blitt gjort over de siste årene, har det ført til at dette sandlaget ligger nokså grunt. Den lyse og lette sanden har blitt blåst vekk de 2–3 siste dagene, er forklaringen hans.

Forureining på Borestranda

Slik så Borestranda ut i dag.

Foto: Johan Mihle Laugaland / NRK

Hovland mener dette ikke er farlig og at dette ikke har noe med olje eller forurensing å gjøre. Men helt normalt er det heller ikke.

– Det er ikke noe dramatikk i det egentlig, men det er sånne ting vi ser ofte om vinteren. Dette er et naturlig lag i sanden. Det som er unaturlig, er at den har blitt eksponert om sommeren, sier den pensjonerte professoren.

Ifølge Hovland er det ilmenitt og jern som gjør at sanden blir svart og 20 til 30 prosent tyngre enn den lette lyse sanden som er på toppen. At den kommer frem nå sier kanskje noe om været på vestlandet denne juni-måneden.

– Min teori er at det var ganske tørt i går og østavind. Flygesanden ble blåst til havs. Når den kommer tilbake, så vil det ikke se slik ut lenger.

Venter på prøver

For å være sikker på hva stoffet er, har det imidlertid blitt tatt prøver at stoffet. Analysesvar er forventet fredag. Brannvesenet og andre involverte hadde møter torsdag kveld om hva som måtte gjøres.

– Vi avventer svarene fra prøvene, sier brannsjef i Rogaland brann og redning IKS, Henry Ove Berg.