NRK Meny
Normal

Presset Andersen marsjerte ut

En presset og rasende Lars-Erik Andersen forlot Nokas-rettssalen i dag. Han sparket hull i en dør og ba om å bli kjørt tilbake til fengselet.

 

- Andersen orker ikke være til stede i dag av grunner han ikke vil si noe om, og som jeg derfor heller ikke kan si noe om, sa forsvareren hans, Harald Stabell, og fortsatte:

- Det er veldig beklagelig at dette skjer.

Ifølge Andersen vil "alt bare bli verre" dersom han forklarte utbruddet sitt for retten.

Rettsdagen på Forus fikk en overraskende start da Lars-Erik Andersen i sinne og tilsynelatende uten forvarsel sparket opp den lille døren inn til tiltalebenken, forsvant ut av rettssalen og gikk tilbake til ventecellene på bakrommet (se videoklipp).

Aggresjonsutbruddet skjedde like før retten ble satt i dag tidlig.

Harald Stabell oppsøkte sin klient på bakrommet og kom tilbake til retten med følgende forklaring:

- Alt vil bli verre

- Han sa bare at han ikke klarer mer.

Harald Stabell forsøkte å få klienten sin til selv å forklare episoden.

- Men han svarte bare at da vil alt bli verre. Jeg spurte om jeg kunne forklare det for retten, men fikk samme svar om at alt ville bli verre, sa Stabell til pressen etterpå.

Lars-Erik Andersen er nå etter eget ønske fraktet tilbake til fengselet der han skal få legetilsyn.

Advokat Harald Stabell sier at han vet hva Andersens aggresjonsutbrudd skyldes. Han legger ikke skjul på at klienten over lang tid har vært i psykisk ubalanse, men Stabell ønsker foreløpig ikke å kommentere bakgrunnen for utbruddet.

- Har han vært utsatt for trusler?

- Det vil jeg ikke kommentere.

Byttet fengsel

Forsvareren lar det likevel skinne igjennom at utbruddet har sin bakgrunn i Andersens politiforklaringer og det presset han føler etter at han har navngitt andre tiltalte.

Lars-Erik Andersen har hatt problemer med andre innsatte i Stavanger fengsel etter at han utpekte Kjell Alrich Schumann som drapsmann i Nokas-saken. Før jul ble han også overflyttet til Ila landsfengsel etteren episode i fengselet som han opplevde som svært ubehagelig..

Vil be ham forklare

Harald Stabell håper likevel at retten senere skal få høre Lars-Erik Andersens forklaring på utbruddet.

- Jeg vil anmode ham om å fortelle om alt som har skjedd, sier Stabell, som i dag skal holde sin prosedyre.

Lagdommer Daniel Lunde så imidlertid ingen problemer med at saken går videre uten Lars-Erik Andersen til stede i salen. Andersens forfall fører derfor ikke til ytterligere utsettelser eller forandringer i rekkefølgen på de gjenværende prosedyrene.