Hopp til innhold

Kraft-kommuner i Rogaland taper over 20 millioner kroner i skatteinntekter

191 ordførere og varaordførere fra Høyre, Frp, KrF, V, Ap, Sp og SV i hele landet har undertegnet en felles protest mot regjeringens kutt i eiendomsskattinntektene fra vannkraftanleggene.

Oddatjørndammen i Suldal.

Med om lag sju prosent av Norge sin vannkraftproduksjon er Suldal en av de store kraftkommunene i landet. Bildet viser Oddatjørndammen.

Foto: Jarle Lunde

Fire rogalands-ordførere mener kommunene deres tilsammen taper over 30 millioner kroner i skatteinntekter neste år.

Bakgrunnen er at regjeringen mener lavere kraftpriser innebærer et fall i markedsverdien av alle vannkraftanleggene i Norge på tilsammen 54 milliarder kroner fra 2016 til 2017. Ordførerne som har skrevet under på oppropet mener at de taper tilsammen nesten 400 millioner kroner i skatteinntekter neste år.

Kraft-ordførere undertegner opprop

Slik så det ut da ordførere fra kraft-kommunene undertegnet oppropet til regjeringen. Ole Tom Guse er nummer fem fra høyre, bakerst i bildet).

– Dette er en urimelig endring. Vi mener at verdien fortsatt er like høy, og vi mener at kommunene fortsatt har rett på større kraftinntekter. Eiendomsskatten skal gjenspeile mest mulig verdien av kraftverkene og den av den produksjonen de har.

Les også: – Vi skal snart ikkje få noko kraftpengar att

Les også: Katastrofetal for kraftkommunane

Det sier Ole Tom Guse (KrF) som tidligere var ordfører i Forsand, og som nå er medlem i landsstyret for Landssamanslutninga av Vasskraftkommunar.

Vel 32 millioner i tap i Rogaland

De Rogalands-kommune som taper inntekter fra 2016 til 2017 er ifølge Landssamanslutninga av Vasskraftkommunar (LVK) Forsand (6,2 millioner), Hjelmleland (1,6 millioner), Sauda (3,3 millioner) og Suldal (10,7 millioner).

– Dert er snakk om veldig mye penger, og det som er utfordringen for kommunene er at informasjonen kommer ganske seint. I Forsand fikk vi dette da rådmannen holdt på å fullføre sitt budsjett. Da er det veldig vanskelig å justere utgiftene etter de drastiske endringene i inntektene, mener Guse.

Les også: 52 kraftmillionar har forsvunne «over natta»

Les også: Ber Stortinget hjelpe dei med økonomien

I tillegg til ordførerne fra disse kommunene har også ordførene i Gjesdal, Hjelmeland og Kvitsøy skrevet under på oppropet.

Rentenivå

Torfin Opheim, som var ordfører i Sauda, er nå leder for Landssamanslutninga av Vasskraftkommunar. Han mener regjeringen har sett bort fra rentenivået da de tok beslutningen.

Torfinn Opheim (Ap)

Torfin Opheim, som var ordfører i Sauda, er nå leder for Landssamanslutninga av Vasskraftkommunar, mener regjeringen har sett bort fra rentenivået da de tok beslutningen om å nedskrive verdien av kraftverkene.

Foto: Arbeiderpartiet

–Hvis regjeringen hadde tatt hensyn til det lavere rentenivået ved beregningen av markedsverdien og ikke bare lavere kraftpriser, ville vi hatt samme markedsverdi og eiendomsskatt i 2017 som i 2016, sier Opheim.

Han mener beregningen av markedsverdien er uriktig.

Staten inndrar gjennom dette distriktenes egne verdier, stikk i strid med regjeringspartienes partiprogrammer hvor det heter at kommunene skal beholde en større del av verdiene der de skapes, sier Opheim.