NRK Meny
Normal

Oppfølgeren klar fra Tore Renberg

Forfatter Tore Renberg har oppnådd både nasjonal og internasjonal suksess med boka «Vi ses i morgen». Nå kommer oppfølgeren, som allerede er solgt til utlandet.

Tore Renberg gir ut "Angrep fra alle kanter". Boka er oppfølger til "Vi ses i morgen".

Tore Renberg leser fra sin seneste bok 'Angrep fra alle kanter'.

– Nå har jeg satt dette toget på skinner, og det har blitt litt selvgående, sier Tore Renberg.

Og det selvgående toget han snakker om, er historien om Hillevågsgjengen i Stavanger. Gjengen lever utenfor loven, og leter etter et brekk som skal gi store penger.

De kom først fram i lyset i romanen «Vi ses i morgen», som fikk god kritikk fra anmelderne i fjor. Oppfølgeren «Angrep fra alle kanter» fokuserer på to limsniffende brødre som gjør alt de kan for å komme med i gjengen.

Trekker fram tragiske skjebner

– Det mest interessante og sårbare har vært å skrive om disse to. Ben er veldig sterk og lynende intelligent. Rikki er på sin side svak og usikker. Likevel er det et brødrepar der den ene forutsetter den andre sin eksistens, sier Renberg.

Tore Renberg leser fra sin nyeste bok "Angrep fra alle kanter"

Tore Renberg gir ut 'Angrep fra alle kanter'.

Foto: Arild Eskeland

Et likhetstrekk som har gått igjen i forfatterens mange bøker, er det å trekke fram ungdommer med et tragisk utgangspunkt i livet. Det er også tilfellet for de to brødrene.

– De har en helt ødelagt familie, med en gjerrig tullball av en far, og mora er ikke mye bedre. Slik er det egentlig i alle mine bøker. Det tyter ut med skada ungdommer, som alle er barnevernskandidater, sier Renberg.

– Vil at leseren skal bry seg om karakterene

Likevel er det ikke en distansert beskrivelse av karakterene. Målet til forfatteren er nemlig at folk flest skal bli glad i disse tragiske skjebnene.

– Jeg ser på meg selv som humanist. Hele poenget med det jeg holder på med, er å vise omsorg og empati for karakterene. Uansett hvor mye galt gjør, vil jeg gjerne at leseren skal bry seg om dem, sier han.

Renberg har likevel ingen kalkulert metode han bruker for å få leserne engasjert i karakterene.

– Jeg tror det handler om at dersom jeg kjenner veldig sterkt for karakterene jeg beskriver, er det også mulig at noen andre gjør det.

– Det kommer flere bøker

Selv om Renberg lever seg inn i det han skriver om, er det ikke slik at alt kommer av seg selv.

– Jeg blir nok lett revet med, men jeg må også være en pliktoppfyllende arbeidsmann som alle andre, sier han.

«Angrep fra alle kanter» kommer ut bare et snaut år etter den forrige boka. Et slikt tempo på utgivelsene, vil vi nok ikke se framover, ifølge forfatteren selv.

– Jeg har gitt ut to bøker på over tusen sider på to år, så nå må jeg jobbe litt. Det kommer flere bøker, men det skjer i hvert fall ikke neste år, sier han.