Hopp til innhold

Kommuner skrur ikke av lyset

Eiffeltårnet skal mørklegges. Men en rekke kommuner i Norge vil ikke være med på Earth Hour.

Eiffeltårnet

Mange av verdens største monumenter skal mørklegges klokken 20.30 lørdag. Blant dem er Eiffeltårnet i Paris.

Foto: JOE KLAMAR / AFP

Førstkommende lørdag mellom 20.30 og 21.30 oppfordrer WWF verden til å skru av lyset.

Kampanjen Earth Hour er ifølge WWF "en symbolsk markering for å vise at vi bryr oss om klimaet", og verden over går byer og monumenter i svart.

Eiffeltårnet, Times Square, pyramidene i Egypt, Kristusstatuen i Rio, Golden Gate bridge og andre landemerker trykker på bryteren. Samtidig har en rekke norske kommuner unnlatt å svare på WWFs henvendelse.

Golden Gate Bridge

Golden Gate-broa i San Fransisco blir også mørk.

Foto: COMNET / SCANPIX

- Ennå ikke for seint

I Norge er riktignok flere stor byer, institusjoner og bedrifter påmeldt - men en rekke kommuner har valgt å stå utenfor, ifølge WWF. Torsdag hadde 93 kommuner meldt seg.

- Henvendelsen vår kan ha snødd ned i innboksene deres. Vi tok først kontakt med de store og folkerike kommunene, men fortsatte med de små etter hvert, sier Jon Bjartnes, kommunikasjonsrådgiver i WWF.

LES OGSÅ: Lokker med erotikk

Ifølge ham tenker nok mange at det hele føles litt fjernt og langt unna.

- Men denne siste uka drøsser det inn. Og det er fortsatt ikke for seint. Små kommuner har ofte raskere beslutningsstrukturer enn de større, påpeker Bjartnes.

18 kommuner ikke med

I Rogaland har både Eigersund, Haugesund, Randaberg, Sauda, Sola, Sandnes, Strand og Utsira sagt at de vil skru av lyset i kommunale bygg lørdag.

Men de 18 andre kommunene har ikke meldt seg på. En av dem er Lund.

- Vi synes den greieste måten å gjøre det på, var å sende meldinger til alle etatene om at alt lys som ikke er nødvendig, skrus av på fredag, sier ordfører Olav Hafstad (Ap).

Times Square

Det blir svart også her, på Times Square i New York.

Foto: Lucas Jackson / REUTERS

- Men akkurat den timen sender vi ikke ut mannskap. Det har litt praktiske årsaker, sier han, som også har oppfordret innbyggerne til å klare seg uten elektrisk lys.

Lover å skru av hjemme

Hafstad lover dessuten at han selv skal slå av lyset på lørdag.

- Vi bruker ofte stearinlys og lite lys hjemme, sier han.

Karmøy kommune ha rikke noe lys å skru av, mener ordfører Kjell Arvid Svendsen (KrF).

- Vi har ingen signalbygg hvor det er aktuelt å slå av lyset. I alle fall har vi ikke kommet på det, sier han, som også mener kommunen aldri har fått noen skikkelig henvendelse om saken.

Han oppfordrer også innbyggerne til å støtte verdenstimen .

- I utgangspunktet er vi veldig for prinsippet med denne kampanjen. Vi oppfordrer innbyggerne våre til å være med, sier Svendsen, som selv skal reise lørdag kveld - men lover at lyset skal være av i huset hans.