– Ribbeina blir hvitere og sterkere.
– Musklene blir sterkere.
I kantina på Motland skole i Hå kommune diskuterer 4.-klassingene melkens egenskaper over et glass melk.
– Jeg har hørt at tennene blir sterkere.
- LES OGSÅ
3,5 glass melk
Nordmenn har alltid drukket mye melk. Allerede i ung alder får vi høre at melk gjør oss både store og sterke. Ifølge Opplysningskontoret for meieriprodukter bør barn og ungdom mellom 10 og 20 år drikke 3,5 glass melk til dagen.
Men elevene med melkebart er i mindretall, og under halvparten av norske skoleelever er med på skolemelkordningen.
– Jo flere som er med på dette, jo bedre blir det for å ha en god hverdag med ernæring midt på dagen, sier Sverre Stenseng, kommunikasjonsrådgiver i Tine.
25 prosent nedgang
Ifølge tall fra Tine drikker elevene 10 millioner liter melk på skolen i løpet av ett år. Mye melk, men 25 prosent mindre enn for 20 år siden.
– Vi leter alltid etter hva folk ønsker, og prøver å finne et balansert sortiment som ikke blir for dyrt å organisere og som samtidig er noe folk vil ha, sier Stenseng.
Til kamp mot brusautomatene
Skolemelkordningen slik vi kjenner den i dag startet opp på 70-tallet. Den gang som en reaksjon på brus- og saftautomatene som dukket opp på skolene. Statens ernæringsråd mente at skolene burde tilby melk på kartong til en redusert pris.
Ved utgangen av 1971 benyttet 20 prosent av elevene tilbudet. Siden den gang har flere typer melk kommet til, og nå tilbys blant annet kakaomelk og laktosefri melk. I fjor ble også ulike fruktdrikker og yoghurttyper inkludert i skolemelkordningen.
- LES OGSÅ
Tar kosttilskudd
Noe for enhver smak, altså.
– Vi er en skikkelig melkefamilie så det blir fort 2–3 glass til dagen. Jeg tar ofte et glass melk når jeg er lei av vann, sier Brynjar Bekkeheien Vårdal.
Klassevenninne Synne Bråten Lode liker derimot ikke melk. Med mindre det er sjokomelk, da.
– En må jo ha melk for å ikke få beinskjørhet, men jeg tar kalsiumtabletter i stedet for.
Fri melkebar
I kantina på skolen er melkekartongene byttet ut med en store dispensere. Ifølge Karin Torland som jobber i kantina drikkes det 30–40 liter melk til dagen.
– Nå tar de det de klarer i glasset. Kartongene ble kanskje litt mye, spesielt for de minste.
Om en skulle tro at det ble mye søl med flere hundre elever og selvforsyning av melk, tar en feil.
– Det går veldig fint. Ikke er det mange knuste glass heller.
Og for de av elevene som fortsatt drikker melk er den frie melkebaren rett og slett:
– Herlig!