Hopp til innhold

Kan bli mindre penger til avlastning for barn og unge

Fungerende levekårssjef i Stavanger, Eli Karin Fosse, varsler allerede nå forslag om kutt i utgiftene til avlastning for barn og unge i Stavanger

Barn

Det kan bli kutt i utgifter til avlastningstilbudet i Stavanger.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Mangel på heldøgnsboliger har gjort at mange barn og unge har fått omfattende avlastningstilbud istedenfor. Samtidig har kommunen gjennomført et prosjekt som har gjort det lettere å samordne tilbudet til barn og unge med psykiske lidelser, det så kalte én-dør-inn-prosjektet.

Utgiftene på avlastning for barn og unge har eksplodert de siste årene. Mens kommunen hadde budsjettert med drøye 20 millioner kroner til kjøp av avlastingstjenester i fjor, tyder tallene på at 90 millioner er brukt.

Forslag om å kutte

På grunn av den kraftige utgiftsøkningen, kommer politikerne til å få et forslag på bordet om å kutte i prosjektet. Det kan gå utover kvaliteten på tjenesten.

Rådhuset i Stavanger

Politikerne må ta stilling til om det skal kuttes i utgiftene til avlastningstjenesten.

Foto: Åse Karin Hansen / NRK

– Den siste rapporten til politikerne sier at vi antakeligvis må ned i standard og nivå på denne tjenesten, sier fungerende levekårssjef i Stavanger, Eli Karin Fosse, til NRK.

– Men det er ikke store dramatiske endringer. Det kan likevel bli følbart, men det skal ikke være faglig uforsvarlig, presiserer hun.

Fordobling

Mye av overskridelsene skyldes mangelen på heldøgns boligplasser. Men selv uten dette er økningen på 170 prosent, viser en rapport fra Rogaland Revisjon

De sier at hovedårsaken er at det er langt flere barn og unge som har behov for avlastning.

– Fra 2006 til 2010 er antallet brukere doblet. I tillegg er det kommet en ny brukergruppe som tidligere fikk hjelp fra barnevernet. Det er brukere som gjerne har psykiske lidelse, psykriatriske diagnoser, brukere innenfor autismespekteret og mye utargeringer. Dette er grupper vi ikke hadde tidligere, sier Svein Kvalvåg.

Han er forvaltningsrevisor i Rogaland Revisjon. Kvalvåg mener at tilbudet den enkelte får, er stadig bedre.

– Samla sett har kommunen et mye bedre tilbud til denne gruppen innenfor avlastningstjenester, sier han.

– Må se på standarden

Men tjenestene koster.

– Det er en økning i etterspørselen, og det er en etterspørsel kommunen må møte. Men vi må faktisk se på standarden og nivået på den avlastningstjenesten vi gir, sier den fungerende sjefen for levekår i Stavanger kommune.

Likevel poengterer hun at ingen skal få tilbud som er dårligere enn hva loven tilbyr.

– Dette handler om lovfestet rettigheter. Familier med store omsorgsbyrder har krav på avlastning. Loven forteller likevel lite om hva denne avlastningen skal bestå i, og hvilke omfang den skal ha, forteller Fosse.