I denne båten har også hunden Chez fått redningsvest

Familien Nygaard har redningsvest også til de firbente, men slik er det ikke for alle båtturister.

Mange dødsulykker i fritidsbåter kunne vært forhindret dersom båtfolket var flinkere til å bruke redningsvest. Det mener Sjøfartsdirektoratet. Hittil i år har ti omkommet i fritidsbåt-ulykker i Norge. Bare to brukte vest.

VIDEO: Arvid Nygaard har satt redningsvest på hele familien – også hunden Chez.

Barn med redningsvest

Barn er flinkere til å bruke redningsvest enn eldre menn, ifølge Sjøfartsdirektoratet.

Foto: Egil Schanche

Foreløpige tall viser at ti personer har omkommet i fritidsbåtulykker første halvår i år. Kun to av disse brukte flytevest, ifølge Sjøfartsdirektoratet.

– Det er alvorlig at folk ikke bruker vest når de er om bord i fritidsbåt. Jeg tror det må en holdningsendring til, spesielt hos menn over 40, sier Steinar Haugberg, fungerende kommunikasjonsdirektør i Sjøfartsdirektoratet, til NRK.

– De tror gjerne de er verdensmestre inntil det motsatte blir bevist.

– Skremmende at så mange ikke bruker vest

For det er fortsatt menn som i hovedsak mister livet i ulykke med fritidsbåt, og det er særlig godt voksne menn som går igjen i statistikken.

– Ser en på tallene for første halvår i år er det kun en kvinne som har mistet livet – resten er menn. Alderen på mennene er også noe høyere enn tidligere år, sier Roar Aamodt, som er senioringeniør i Sjøfartsdirektoratet med ulykkesregistrering som en del av sitt arbeidsområde.

Kommunikasjonsrådgiver, Dag Inge Aarhus, i Sjøfartsdirektoratet er urolig over tallene.

– Selv om dette er foreløpige tall så er det likevel skremmende at så mange ikke bruker vest – særlig sett opp mot det store fokuset som det har vært på dette området de siste årene, sier kommunikasjonsrådgiver Dag Inge Aarhus i Sjøfartsdirektoratet.

Sjøfartsdirektoratet satser også i år sterkt på holdningsskapende arbeid, og Nærings- og handelsdepartementet doblet i juni direktoratets budsjett for forebyggende flytevestkampanjer til 1,4 millioner kroner.

Hunden bruker vest

Om bord i seilbåten til familien Nygaard fra Stavanger har de forstått hvor viktig det er med sikkerhet, og her er det ikke bare de tobeinte som har på seg redningsvest. Også skipshunden Chez er sikker på sjøen.

– Redningsvest har vi alltid på oss når vi er ute og seiler. Ute til havs kan det fort skje en endring som gjør at man ikke har kontroll. Da er det bra å ha redningsvest på seg, sier Arvid Nygaard.

  • Se video øverst i artikkelen ...