Lag litt ekstra
Lag litt ekstra mat til middagen, eller bruk rester om du har litt igjen. Slik blir nisten variert og litt annerledes enn de vanlige brødskivene. En fiskekake, en bit med pai eller et par wraps er fint å variere med.
Doble porsjoner
Når du lager pizzaboller eller ostemuffins, er du godt i gang. Lag doble porsjoner og ha noen pizzaboller på lur i frysen. Slik blir det moro å by på noe ekstra når det trengs, eller du kan inspirere med variasjon i matpakken.
Frist med frukt
Plasser en stor fruktskål like ved skjærebrettet. Slik er det lett å snappe med seg en frukt på vei ut av døren en hektisk morgentime, eller på farten på ettermiddagen.
Frys drikke
Legg leskedrikker, juice eller vannflasker i frysen kvelden før skoledag. Da fungerer de som kjøleelement i matboksen på varme dager. Dette gir to fordeler, maten holder seg friskere og skolebarnet får kald drikke til matpausen.
Rester = matpakkefyll
Har du venner på besøk en kveld, eller har jentegjengen innom på klubbaften, er det en stor sjanse for at du legger inn noen timer i matlaging på kjøkkenet. Vær generøs med matlagingen, og slik blir det rester som fort kan havne i matboksen neste morgen.NB! Husk at restematen må stå i kjøleskapet over natten
Fra middag til nisteboksen
Middagsrester kan bli sunn kjappmiddag som igjen kan bli nistefyll. Har du litt gulrøtter eller poteter igjen fra middagen, legg dem i kjøleskapet og lag omelett med dem neste dag. Bruker du litt skinke, laks eller kylling blir dette snadder. Ha brødskiver ved siden av. Er det rester kan du sende det med i matboksen.
NISTEMUFFINS: ca 10 stk.
75 gr sammalt hvete fint
75 gr hvetemel
50 gr havregryn med kli
2 ts bakepulver
150 gr revet ost (Jarslberg er kjempegodt)
100 gr kokt påleggsskinke hakket opp (kan droppes)
2-2,5 dl melk
Bland alt godt, enten med hånd eller mikser. Bruk smurte muffinsformer i metall, eller den store engangsvarianten til amerikanske muffins.
Stek muffinsene i ovnen på 160 grader i 25 minutter.
Disse nistemuffinsene er kjempegode i seg selv, men vil du gjøre dem enda bedre snitter du et eller to snitt og legger inn et salatblad, en bit paprika, en kyllingbit eller skinke om du dropper det i deigen.
PASTASALAT
400 gr kokt pasta – avkjølt
200 gr Lyst feta i terninger
½ rød paprika i biter
½ gul paprika i biter
50 gr finhakkede spinatblader
5 store blad basilikum finhakket
220 gr kikerter fra boks
5 gule cherry tomater i biter
5 røde cherry tomater i biter
1 stekt kyllingbryst i terninger
150 gr skinke i terninger
1 ss hakkede soltørkede tomater
Ha litt nykvernet pepper over salaten
Bland alt sammen i en bolle. Ta en passe porsjon i en boks, og legg en gaffel rullet inn i en serviett ved siden av. Skolelunsjen er servert!
GJÆRDEIG
2,5 dl melk – varmes til 37 grader
25 gr smør, smelt i melken
25 gr gjær – løses opp i melken
1 ts salt
1,5 dl sammalt rug
1,5 dl sammalt hvete grov
3-5 dl vanlig hvetemel
Bland væsken med melet, ta i litt og litt av hvetemelet til deigen har god konsistens.
Du kan selv variere hvor grov du vil deigen skal være. Elt deigen og la den heve i 30 minutter. Deretter lager du det de variantene du ønsker:
PIZZABOLLER ALA SKILLINGSBOLLER
Lag en tomatsaus og bland inn brunet karbonadedeig. Bak deigen utover som om du skulle lage skillingsboller, og spre fyllet utover. Rull sammen og del opp. Hev lunt under fuktig håndkle en liten time.
OST OG SKINKEHORN
Kjevle deigen utover og del opp i trekanter. Legg på revet ost og noen strimler med skinke. Rull sammen fra den bredeste siden først. Legg hornene til heving i mellom 30-60 minutter. Stek dem på 200 grader i ca 15 minutter.
BURGERBRØD
Oppskriften rekker til ca. 12 stk. Del deigen i 12 deler og lag flate deigkaker. La dem heve i ca 30 minutter og stek dem midt i ovnen på 200 grader i ca 10 minutter.
LAKSEBURGER (ca. 6 stk)
250 gr laksefilet
1 ts potetmel
1 egg
1 dl melk
Litt salt og pepper
Kjør alle ingrediensene i food prosessoren, men vent med melken til slutt. Spe ut til passe konsistens. Kjør burgerdeigen helt jevn før du går i gang med å lage burgere etter ønske og egen smak. Stek dem i litt olje ca 2 minutter på hver side på varm stekepanne med litt olje i. Pass på at de ikke overstekes.
GULROTBRØD (2 stk mellomstore brødformer)
50 gr gjær
5 dl fingervarmt vann
½ ss salt
½ ss sukker
4 ss olje
350 gr (8 dl) revne gulrøtter
100 gr havrekli
400 gr sammalt mel
400 gr hvetemel
Løs gjæren opp i vannet, tilsett salt og sukker. Bland i resten, ta litt etter litt av hvetemelet til deigen har fin konsistens. Elt godt. Hev deigen i 30 minutter. Del deigen i fire like deler og kna godt. Trill ut og tvinn to og to. Ha i former og hev ca 30 minutter. Stek i form i nedre del av ovnen i ca 35 minutter på 200 grader. La brødene stå i 10 minutter når de er ferdige. Hvelves og avkjøles under et klede.
PAI
Bunn:
2 dl sammalt hvete fin
1 dl sammalt hvete grov
2 ss olje (raps eller solsikke)
1 dl mat yoghurt
½ ts salt
½ - 1 dl vann
Kjør alle ingrediensene i en food prosessor, men spe forsiktig med vannet til deigen er kjevleklar. Legg den i en paiform, prikk med gaffel og stek den i 10 minutter på 200 grader.
Fyll:
200 gr frisk spinat (ca) skylles og renses, ta bort stilken, varm spinaten til den ”klapper sammen”. Legg til side.
1 stk rødløk strimles og surres i for seg selv til den er blank og fin.
½ paprika strimles og surres sammen med løken
2 gulrøtter i skiver – kokes lett
½ broccoli bukett – kokes lett
1 stekt og strimlet kyllingfilet (evt litt skinke)
4 egg – vispes lett sammen
Litt salt
Ost om det er ønsket
Legg spinaten i bunnen, så løk og paprika over. Fordel resten utover i paien, og hell de vispede eggene over. Sett paien inn i ovnen igjen og stek den videre på 180 grader i ca 30 minutter.