NRK Meny
Normal

Kan bety slutten på laksefisket

Laks- og ørretfisket har blitt skjerpet kraftig inn de siste årene, og nå frykter elveeiere i Rogaland at det går mot slutten for fisket.

Laksefisker, Bjerkreimselva

Laksefiske i Bjerkreimselva.

Foto: Gunnar Morsund / NRK

- Det kan bli stengt, alle elvene kan bli stengt for fiske. Det er ingen elvere i Rogaland i dag hvor det er lov å fiske sjøørret, sier den oppgitte elveeieren Bjørn Moe.

Moe er også tidligere leder av den landsdekkende organisasjonen Norske lakseelver, og han følger godt med på ørreten og laksen i Suldalslågen.

Snart er det klart for åpningen av laksefisket i Suldal, men Moe er bekymret.

Bjørn Moe

Bjørn Moe er oppgitt over at det kan bli slutt på laksefiske i Suldalslågen.

Foto: Magnus Stokka

De siste årene har sesongene for laks- og ørretfiske blitt kraftig kortet ned i flere vassdrag over hele landet. Aller verst er det i Hordaland, der de aller fleste elvene er stengt for elvefiske.

Les også: - Her er det ikke mye å fiske etter

Det er lus på fisken, og frykt for bestanden av villaks som er årsaken. Lusa er også på plass flere steder i Rogaland, og Moe er redd for at det betyr slutt på fisket.

Rogaland neste?

- Jeg frykter at vi i Rogaland er den neste på lista over fylker som må stenge laksefisket, sier Moe.

- Hvor alvorlig er dette?

- Det er kjempealvorlig, i alle fall for turistnæringen, og for Suldal. Suldalslågen er så viktig som trekkplaster.

Les også: - Ta med vann

Det er Direktoratet for naturforvaltning som bestemmer om det skal bli forbudt med elvefiske etter råd fra Fylkesmannen. Seniorrådgiver Stig Johanson forteller at det ennå er for tidlig å si sikkert hva som skjer neste sesong, men at mye lus kan få betydning for fisket.

- Vi må avvente rapportene om lus, men det er klart at mye lus kan få betydning for fisket. Når vi får rapportene og får vurdert de så kommer vi tilbake til hvilke konsekvenser dette får, sier Johanson.

Les også: Slutt på sjølaksefiske?

De siste målingene av lus på laksen var nedslående for både Ryfylke, Hardangerfjorden, Sognefjorden og Trondheimsfjorden. Johanson og direktoratet skal nå vurdere hva som skjer neste sesong.