Hopp til innhold

Mange kvinner starter året her

Julestress gir stive nakker og fulle brakker hos kiropraktorer. – Særlig kvinner sliter på nyåret, sier kiropraktor Christoffer Antonsen.

Kiropraktor

Christoffer Antonsen ved Klinikk for alle har mange pasienter etter jul.

Foto: Arild Eskeland / NRK

– Jeg får kink både her og der. Jeg sliter med armer, bein, rygg og hode, og ender opp her, sier Karin Steen.

Stive julenakker

Karin Steen

Karin Steen sliter med smerter i kroppen.

Foto: Arild Eskeland / NRK

Hun er ikke den eneste som legger seg på kiropraktorbenken når det nye året starter. Julen er ikke bare kos og moro, for mange bringer høytiden med seg stress og stive nakker.

– I desember går alle tankene på julen, og køene tar seg opp på nyåret. I dag har vi hatt flere telefoner, og jeg har allerede behandlet et par kvinner med stive nakker, sier kiropraktor Christer Førland ved Stavanger kiropraktikk.

Kiropraktorklinikkene merker stor pågang fra pasienter med nakkeproblemer i januar, og også ved Klinikk for alle ligger mange på benken ved inngangen av det nye året.

– Folk kjører på i høyt tempo hele året, og i desember gir de gass for å bli klare til en ny start første januar. Da får de ofte mer symptomer, sier kiropraktor Christoffer Antonsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Trener hos kiropraktor

Karin Steen håper smertene blir bedre med trening.

Foto: Arild Eskeland / NRK

– Folk skal ordne fester og kjøpe gaver. Det stresser dem, og stresset setter seg i kroppen. Det merkes ikke med en gang, men kommer sigende etter jul, sier Førland.

Kvinner mest plaget

Christoffer Antonsen

Kiropraktor Christoffer Antonsen merker stor pågang etter nyttår.

Foto: Arild Eskeland / NRK

Kvinner er spesielt plaget etter en måned med gavehandling, pynting og matlaging. Julestresset begynner allerede i november, og smellen kommer i januar.

– Kvinner får stive nakker og hodepine etter julefeiringen. De har en annen type stress enn menn, og reagerer annerledes på stress enn menn, sier Christoffer Antonsen.

Karin Steen merker stresset på hele kroppen.

– Jeg sitter igjen med vondt i hele meg, men alle skal gledes i julen, sier hun.