NRK Meny
Normal

Schumanns kamp

Tydelig nervøs inntok Kjell Alrich Schumann Nokas-rettsalen i formiddag. Nå venter fire måneder med angrep fra både medtiltalte og aktoratet.

Kjell Alrich Schumann
Foto: NRK

Den nygifte 40-åringen fra Hedmark vekslet ikke et ord eller et blikk med noen av de andre tiltalt da han inntok plassen sin på første rekke noen minutter før lagdommer Daniel Lunde startet ankesaken. Hovedtiltalte David Toska, som var på plass noen minutter tidligere, forsøkte å få kontakt med Kjell Alrich Schumann - men forgjeves. En alvorlig Schumann forholdt seg bare til sine egne forsvarere.

40-åringen vekslet riktignok håndtrykk med Harald Stabell, som er ny forsvarer for Lars-Erik Andersen - vel vitende om at Andersen er en av de tiltalte som gjør ankesaken til en helt annen kamp for Schumann. 

Nektet skyld

Kjell Alrich Schumann understreket gjennom hele første Nokas-runde i fjor høst at han ikke var med på ranet, men oppholdt seg i Oslo da ranet skjedde. Den forklaringen har han så langt ikke endret - selv om han ikke ble trodd av dommeren og fikk 16 års forvaring.

Men flere av de andre tiltalte har endret sine forklaringer. I tingretten var det ingen tiltalte som pekte ut andre ransmedlemmer enn de som selv hadde tilstått. Ingen av de tiltalte forsøkte å gjøre veien vanskelig for noen av de andre tiltalte. Men i løpet av våren og sommeren har både Erling Havnå og Lars-Erik Andersen tilstått at de likevel deltok i ranet, og de har begge pekt ut Schumann som mannen som skjøt og drepte Arne Sigve Klungland. I tillegg har den 27 år gamle Sandnes-mannen Thomas Oscar Ingebrigtsen fortalt politiet at han etter ranet fikk høre fra andre at Schumann var skytteren.

Ikke beviser

I sin tingrettsprosedyre gikk aktoratet svært langt i å antyde det samme, men innrømmet at de ikke hadde gode nok beviser for akkurat det.

Nå har de fått drahjelp fra minst to av medlemmene i ranslaget. Dermed vil skytset mot Kjell Alrich Schumann bli enda tyngre enn i tingretten.

Hvordan Kjell Alrich Schumann skal møte disse beskyldningene, er svært uvisst. I motsetning til resten av aktørene, hadde ikke Schumann og hans forsvarer Morten Furuholmen levert inn sin vitneliste da ankesaken startet i dag.

Vitner Utsi?

I følge Furuholmen kommer listen i slutten av uken. Da får vi vite om Schumanns hovedalibi fra tingrettsaken, Svein Erik Utsi, skal i vitneboksen også denne gangen.

Dersom Utsi ikke er på Schumanns liste, kan det bety at også Kjell Alrich Schumann vil legge kortene på bordet.