Hopp til innhold

Hva spiser naboene til jul?

Her hjemme går det i det tradisjonelle når det gjelder mat i julen. Hva spiser naboene?

Kjøttboller til jul?

Kjøttboller er populær svensk julemat

Gløgg,julepølse, lutefisk, torsk, kveite, pinnekjøtt eller svineribbe. Det er noen av tingene som serveres i morgen i de mange tusen hjem i Norge.

Men se heller ikke bort i fra at det er en og annen pizza-variant på bordet. Det er nemlig de som foretrekker det på julaften.

Grandiosa

Mange spiser pizza på julaften

Foto: Thore Alnes / Thore Alnes

Hva spiser folk i nabolaget, det vil si i Sverige, Danmark og Finland når det skal feires jul?

Vi har sjekket det opp litt nærmere.

I Sverige er de kjent for mange ting. Vi kommer ikke utenom svenske köttbullar, som vi blant annet kan kjøpe i de fleste butikker en liten svipptur over grensen.

Julaften starter i Sverige med en solid dose frokost. Som regel går det i koldtbord - hvor sild er en viktig del av maten.

Svenskene bruker kjøttboller i forbindelse med julemiddagen, og gjerne med saus av pepperkakekrydder. Juleskinken er heller ikke langt unna for svenskene. Dette er også en populær rett ved de svenske juleselskapene, servert med en dash sennep og litt most eple ved siden av.

De har imidlertid også norske matvaner. Lutefisk er faktisk et ganske populært innslag i den svenske julen.

Lutefisk

Lutefisken er populær i Sverige

Har du vært på julebord i Sverige har du kanskje opplevd at det ikke finnes poteter, som vi er vant med. Poteter blir ofte erstattet av forskjellige typer kål i Sverige. Dette kommer seg av at poteten ikke ble en vanlig del av maten før 1700 tallet. I forbindelse med julebord har man derfor ikke endret på juletradisjonene.

På dessertbordene i Sverige finner en ofte knäck. Dette består av sukker,sirup og fløte. Tar man noen mandler i skal det smake godt mener svenskene.

Andre vinnere når kaffen skal fortæres er pepperkaker, sjokoladeis og marsipan. Ikke ulikt det vi langer ned.

Ja, vi glemte gløggen. Den er opprinnelig svensk og nytes fortsatt hos våre naboer.

Gløgg

Gløgg er en svensk drikke, som flere land har adoptert.

Foto: Astrid Hals, Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt

Flæskesteg for danskerne

I Danmark går det i kalkun, fleskestek, and/gåsestek, kartofler, kanin, sylte og mye mer når de skal spise inn julen.

De danske mattradisjonene går langt tilbake i tid. Allerede i vikingetiden ble gris servert som en festrett julaften. I samme tid fikk man også servert medisterpølse og blodpølse.

Flæskesteg

I dag er fortsatt gris et populært innslag i forbindelse med julemiddagen. Men, konkurransen er der.

Julegåsa er på bordet hos mange dansker. Det samme er kalkun, som her hjemme. Kalkunen ble introdusert for danskene så sent som i 1864, da lot man seg inspirere av engelske juletradisjoner.

Også i Danmark har en tradisjoner om grøt etter middagen. Mandelen er der også - og den som finner mandelen får premie.

Julegrøt

 

Gløgg er også populært i Danmark, men det er ikke det eneste som serveres. Julepuch, Glüwein og kaffe med cognac er andre sikre vinnere.

Juleskinke i Finland

Julemiddagen er årets viktigste tradisjonsmåltid i Finland . Det er juleskinke som er den tradisjonelle julematen i Finland, men kalkun har blitt et populært alternativ i nyere tid.

Kalkun
Foto: NRK

Kålrot- og potetformer har vært en del av den tradisjonelle julematen i Vest-Finland siden 1700-tallet. Julemiddagen har også omfattet lutefisk og risengrynsgrøt.

For eksempel er det mange som spiser risengrynsgrøt ved lunsjtider på julaften.

Når man skal ta seg et glass eller en kopp sverger en også i Finland til en svensk tradisjon. Det er gløgg som er juledrikken også i Finland.

Hva spiser du til jul?