Hopp til innhold

– Noen blir irriterte fordi de ikke forstår det

I en 70-årsdag tok hun nylig med seg en bandasjert øks. Liv Reidun Brakstad (69) er performancekunstner.

Liv Reidun Brakstad

Liv Reidun Brakstad oppførte nylig The Globe 2 (til venstre) i New York. Jordkloden er bandasjert, akkurat som øksen hun bruker i andre verk.

Foto: Morten Hetland / Hetland Media / Hanne Høyland / NRK

Liv Reidun Brakstad – Musiker

Verket «Musiker» fra boka «Hvem lager mønstret på Makrellen». Alle bildene har fremgangsmåten trykket i boka.

Foto: Yngvar Larsen
Liv Reidun Brakstad – The Globe 2

The Globe 2 i New York.

Foto: Morten Hetland / Hetland Media

– Det kommer bare til meg hva jeg skal gjøre, jeg trenger ikke pønske lenge på det. Jeg kjøper det jeg trenger, enten det er margarin eller poteter, og så gjør jeg det, sier Liv Reidun Brakstad.

Brakstad blir 70 år til vinteren, og bor nå på Randøy i Ryfylke i Rogaland, hvor hun har åpnet galleri. De siste årene har hun reist verden rundt med sin performancekunst. Hennes siste tur var til USA og New York, og der viste hun «The Globe 2».

Begynte for sent til å male

Verket er Brakstad selv, kledd i hvitt, med en stor, bandasjert jordklode-badeball over hodet. Den har hun vist både i Istanbul, på Tenerife og i Venezia.

– De hvite klærne og madonnauttrykket kan si mye. Noen spør også om jeg er muslim. Jordkloden er oppblåst, og har bandasje på. Det sier noe om klima, noe om økonomi, noe om verdenssituasjon, tror hun.

I slutten av 40-årene tok Brakstad kunstfag ved Nansenskolen, og hadde egentlig mest lyst til å bli maler. Likevel valgte hun en annen kunstorm.

– Det så mange flinke malere, og jeg begynte så sent med dette. Så fant jeg ut at performance, det kunne jo jeg, dessuten er det veldig få voksne kvinner som jobber med performance, sier hun.

Brakstad, som har fått flere stipender og er tatt inn på Høstutstillingen i Oslo flere ganger, tror dette er noe av bakgrunnen for at det «har gått veldig bra».

Smør på BH-utstilling

– Selv om kunstformen har vært vist ganske lenge, er den fremdeles ganske ukjent, i alle fall her i Ryfylke. Jeg danner bilder med meg selv som en del av bildet, det jeg har på meg, fargene, tingene jeg bærer med meg, sier kunstneren, som også har gitt ut boka «Hvem lager mønstret på Makrellen».

I den finnes over 50 verk, de fleste med Brakstad som en del av verket. Hun har holdt smørpakker i hendene under en BH-utstilling, hun har strikket live og hun har ligget i et badekar med rødt vann.

Alle verkene har hver sin bruksanvisning.

Skaff en Instrumentkasse (Bratsj).
Plasser et Våpen Inni.
En Ny Øks eller en Stor Skarp Kniv.
Noen ruller Gassbind.
Kle deg til en Klassisk Konsert.
Husk Hansker!
Forflytt deg til Ønsket sted.
Åpne kassen.
Våpenet tas Ut.
Bandasjer Eggen/Knivbladet med Omhu.
Våpenet bæres rundt i Området/Utstillingslokale.
Legges så Tilbake i Instrumentkassen.
Dra hjem.
Oppbevares Utilgjengelig for Barn!

Fra boka «Hvem lager mønstret på Makrellen»

Tok med øks i 70-årsdag

– Noen synes det er helt fantastisk, og noen blir irriterte fordi de ikke forstår det. Noen føler seg lurt. Folk har sin egen tolkning.

Brakstad opptrådte nylig i en 70-årsdag. Da tok hun med seg en bandasjert øks.

– Øksen har jeg i en bratsjkasse. Jeg kommer kledd som en musiker, med en øks i kassen. Så tar jeg bandasje på øksen også.

I boka heter en variant av verken «Musiker».

– Noen tenker på regnskogen, noen tenker på at det er ord som skal bli mildere og ikke så krasse. Det er de rareste reaksjoner, sier Brakstad.