NRK Meny
Normal

Nå har de hoppet uti for siste gang

Gamlingen har vært Stavangers utendørsbasseng i mer enn et halvt århundre, men nå skal bassenget erstattes med asfalt. Vi ble med veteranene, med et spesielt forhold til Gamlingen, på deres siste samling.

Gamlingen har vært Stavangers utendørsbasseng i mer enn et halvt århundre, men nå skal bassenget erstattes med asfalt. Vi ble meg veteranene, med et spesielt forhold til Gamlingen, på deres siste samling.

VIDEO: Gamlingen har vært en institusjon i Stavanger siden 1957. Nylig svømte veteranene sammen for aller siste gang.

Brith Inger Dirdal Engan

Brith Inger Dirdal Engan, tidligere proffsvømmer.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

– Jeg sto utenfor gjerdet sammen med mora mi, og så på disse fantastiske svømmerne. Jeg husker at en av dem satte norgesrekord på 50 meter, sier Brith Inger Dirdal Engan.

Året da utendørsbadet i Stavanger åpnet var 1957, og hun var der. I bassenget har både hun – og mange andre – tatt sine første svømmetak. Men om kort tid er det slutt. Porten stenges for aller siste gang, og anlegget jevnes med jorda. Bygginga av Ryfast, tunnelforbindelsen mellom Stavanger og Strandalandet, er årsaken.

For Brith Inger Dirdal Engan ble det mange svømmetak siden åpningsdagen.

– Det gikk ikke lang tid før jeg fikk lyst å bli svømmer selv, sier hun.

Ble Norgesmester i Gamlingen

Allerede i 1965 var hun den beste svømmeren i landet på sin distanse, med andre ord har hun brukt mange timer i det største av de to bassengene på Gamlingen. Nå har hun tatt sine siste svømmetak der, og tatt farvel med utendørsbadet.

– Det ble resultater av den treningen som ble lagt ned her på Gamlingen, og barn og unge fikk lyst til å drive med konkurranseidrett. Det la grunnlaget for de fantastiske resultatene i svømmeklubbene siden, sier hun.

Øyvind Eriksen

Øyvind Eriksen, tidligere proffsvømmer.

Foto: Mathias Oppedal / NRK
Gamlingen

Vannet i bassenget på Gamlingen er dekket over. Bassenget stenger for godt søndag 16. august.

Foto: Mathias Oppedal / NRK
Odd Svendsen, leder i Svømmealliansen i Stavanger

Odd Svendsen, leder i Svømmealliansen i Stavanger.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Hun er en av mange som kom seg opp og fram i Stavanger med Gamlingen som springbrett.

– Anlegget her var en enorm boost for svømmesporten. Gamlingen satte Stavangersvømmingen på Norgeskartet, sier Odd Svendsen, leder i Svømmealliansen i Stavanger.

– En institusjon

Det var med blandede følelser at veteranene nylig hadde sin siste samling på Gamlingen. Med 60-talls musikk på høyttaleren ble det god stemning likevel.

Tidligere proffsvømmer Øyvind Eriksen, som nå er sportslig leder i Stavanger Svømme Club, har også et nært forhold til utebassenget ved Mosvatnet.

– Det har vært en institusjon for meg. Jeg har svømt her tre-fire ganger i 20-30 år, så det er vemodig, men slik er det. Ny tunnel skal det bli og nytt basseng får vi, håper vi, sier Eriksen.