NRK Meny
Normal

Håper på husdyrutdanning

Veterinærutdanningen for husdyr bør være der husdyrene er. Forsøk på å flytte undervisningen fra Oslo til Sandnes er i gang.

Kyr på beite. Her kalver av rasen Hereford
Foto: Knut Fjelstad / Scanpix

Deler av veterinærutdanningen for husdyr bør flyttes fra Oslo til Sandnes. Det mener Martha Ulvund, som er seksjonsleder på Norges veterinærhøgskole, Institutt for småfeforskning i Sandnes. Denne uken blir både rogalandsbenken på Stortinget og styret på Veterinærhøgskolen informert om planene fra Sandnes.

Mange husdyr

Det er ingen steder i Norge det er tettere mellom husdyrene enn i Rogaland. I nærheten av Veterinærhøgskolen i Oslo er det ikke mange husdyr, og stort bedre er det ikke på Universitetet for miljø- og biovitenskap (tidligere Norges Landbrukshøgskole) på Ås.

- Hvis du kjører en time fra Ås finner du 393 melkekyr, og de fleste av dem er på landbruksuniversitetet. Hvis du kjører en time fra instituttet på Sandnes finner du 35 000 melkekyr og 97 000 sauer, sier seksjonsleder for småfeforskning på Høyland i Sandnes.

Husdyrutdanning

Torsdag og fredag denne uken kommer styret for Veterinærhøgskolen i Oslo på besøk til Sandnes for å se hvilke muligheter som finnes. Veterinærhøgskolen trenger ombygging. Enten blir det nybygg i Oslo, eller så blir det flytting til Ås. Martha Ulvund vil uansett ha den delen av praksisutdanningen som går på husdyr over til Sandnes.

- Da kan du oppleve sykdomsproblemer i forskjellige flokker. Du kan lære å diagnostisere dem, behandle dem og forebygge dem på en helt annen måte, sier Ulvund.

Erfaring med flytting

På mandag prøvde Ulvund å få støtte fra rogalandsbenken på Stortinget til dette. Det er ingen lett jobb. Innstillingene hittil går i retning av Oslo eller Ås.

- Det er sterke motkrefter, men vi har jo en viss erfaring i å flytte statlig virksomhet ut av Oslo. Jeg var med i en regjering som klarte å få det til. Vi får bruke de erfaringene og se hva vi oppnår, sier Kristelig Folkepartis førstekandidat fra Rogaland, Dagfinn Høybråten.