Hopp til innhold

Fløy fra Spania – ble kvestet i vindkraftverk

SOKNDAL (NRK): Den sjeldne og storvokste rovfuglen kom helt fra Spania, men det er ikke sikkert hun kommer hjem. Et ublidt møte med en stålvaier sendte henne rett på viltsykehus.

Munkegribb hos veterinær i Rekefjord

Munkegribben har et vingespenn på tre meter, og har i nesten ett år vært i Norge etter at den fløy helt fra Spania.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

Den spanske gjesten har vanligvis et vingespenn på tre meter. Nå har munkegribben presset seg opp i et hjørne i sitt nye og foreløpige hjem hos veterinæren Aviv Livnat i Rekefjord i Sokndal.

Rundt den ene vingen skimtes en blå bandasje.

– Jeg skal forsøke å operere vingen for å få orden på bruddet. Jeg tror ikke hun kan fly igjen, men kanskje kan vi redde livet hennes, sier Livnat.

Veterinær Aviv Livnat i Norsk Viltsykehus behandler skadd munkegribb

Veterinær Aviv Livnat i Norsk viltsykehus får ikke dekket sine utgifter av myndighetene til å behandle den skadde munkegribben.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

Helt fra han var liten gutt i Israel har han berget skadet storfugl. Han har også etablert et eget sykehus for ville dyr, der han tar imot alt fra svaner til rådyr.

Snart får han svaret på om han kan redde den spanske gribben.

GPS-merket

Livnat betaler av egen lomme for å berge den store munkegribben, som har vært gjest i Norge siden mai 2019. Den kom hit fra Spania. De spanske forskerne i Monachus-prosjektet vet dette, for rovfuglen har vært GPS-merket siden høsten 2018.

Besøket endte i vaier som holder oppe en mast i Gravdal vindkraftverk i Bjerkreim. Resultatet ble et stygt brudd i den ene vingen.

Munkegribben fikk to alvorlige brudd i vingen da den fløy inn i en wire

Munkegribben fikk alvorlige brudd i den ene vingen.

Foto: Aviv Livnat (røntgenbilde)

– Selv om munkegribben ikke kan fly igjen, kan hun bli mor til mange nye munkegribb-unger, er håpet til Livnat.

Skulle veterinæren i Rekefjord greie å berge Brinzolas liv, tar de spanske forskerne henne gjerne imot. I Spania kan hun settes i avl, med eller uten vinge.

Lang flytur

Det var Stavanger Aftenblad som først omtalte munkegribbens ublide møte med vindkraftverket. Fuglen har fått navnet Brinzola.

GPS-sporingen viser at munkegribben først ble observert flygende over Danmark den 14. mai i fjor. GPS-dataene viser at den også har vært innom Sverige.

GPS-sporing av munkegribben Brinzona i Monachus-prosjektet i Spania.

Monachus-prosjektets GPS-sporing av munkegribben Brinzona – fra Spania, gjennom Europa og i Norge.

Foto: Monachus-prosjektet (skjermdump

Etterpå har den oppholdt seg i Norge. Først ble Brinzola observert etende på et reinsdyrkadaver i Trøndelag. Senere har hun altså tatt turen til Rogaland.

Det var Egil Ween i Norsk Ornitologisk Forening i Rogaland som fant den sterkt skadde rovfuglen ved vindkraftverket i Bjerkreim. På foreningens nettside skriver han:

«I den forbindelse er det satt opp en mast som er forankret med stålvaier og det synes åpenbart at hun har smelt den ene vingen inn i en vaier. Ingen må tro at industrialiseringen av naturen vår ikke utgjør en fare for våre ville fugler, og rovfugler spesielt!»

Vindkraftmotstandere vil hjelpe

Også organisasjonen Motvind, som kjemper mot vindkraftutbygginger på land, har engasjert seg i saken. Generalsekretær Rune Haaland sier de vil hjelpe veterinæren Aviv Livnat og viltsykehuset hans.

– Motvind har startet en Spleis, pengeinnsamling på nett, for å skaffe penger til behandling av fuglen slik at den kanskje kommer på vingene igjen, sier Haaland.

Generalsekretær Rune Haaland i Motvind hjelper veterinær Aviv Livnat i Norsk Viltsykehus med penger til behandling av skadd munkegribb

Generalsekretær Rune Haaland i Motvind har startet pengeinnsamling for å betale for behandlingen av den uheldige munkegribben.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

Besøket av NRKs to reportere og Motvinds generalsekretær har tydelig preget munkegribben. Den ligger fortsatt i hjørnet, men virker rolig. Av og til kikker den forsiktig rundt seg.

Den har heller ikke spist på flere dagen. Fuglen må nemlig faste før operasjonen.

– Jeg tror det er best vi lar den få være i fred nå, sier Livnat, som selv er veldig spent på om han vil lykkes med operasjonen og berge livet til munkegribben.

Veterinær Aviv Livnat i Norsk Viltsykehus skal operere skadd munkegribb

Veterinær Aviv Livnat har gjort klart operasjonsborden for det svært vanskelige kirurgiske inngrepet i den skadde vingen til munkegribben.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

Veterinæren har gjort alt klart for operasjon. Av åpenbare grunner kan ikke NRK være med, så oppdateringen kommer fra Livnat etterpå.

Hjem til Spania?

Vingen måtte dessverre måtte amputeres, men munkegribben overlevde det kirurgiske inngrepet.

Svaret på om Livnat lykkes med å berge Brinzolas liv, får han først om et par uker.

Veterinæren i Rekefjord håper på både det og en spesialtillatelse til Brinzolas neste reise. Det er nemlig Miljødirektoratet som må si ja for at munkegribben kan komme hjem igjen til Spania.

Munkegribb hos Norsk Viltsykehus i Rekefjord

Munkegribben kan bli mor til mange nye munkegribber i Spania hvis myndighetene tillater at den blir sendt hjem.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK