NRK Meny
Normal

Flere restauranter konkurs i Stavanger

Allerede i september 2016 har det vært flere konkurser i restaurantbransjen enn det var i hele 2015.

Høy vannstand i Vågen i Stavanger

Det har vært flere restaurantkonkurser i Stavanger

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Siden 2014 har besøk og omsetning generelt gått ned.

Arne Joakimsen måtte gå til retten for melde oppbud for selskapet sitt, Strandgaten Restaurantdrift AS, denne uka. Det betyr slutten for kjente utesteder og restauranter som Nåløyet, Timbuktu, Taket og Straen Fiskerestaurant.

– Vi har opplevd at omsetningen har gått ned før også, for mange år siden. Denne gangen har dette imidlertid var mye, mye lenger. Det relaterer seg selvfølgelig til lav oljepris og mindre aktivitet til oljerelatert virksomhet, sier Joakimsen.

Restauranten hans er ikke den eneste som har gått konkurs i Stavanger.

LES OGSÅ: Utelivskonge: – Det var ingen vei utenom konkurs

Flere enn i 2015

Brønnøysundsregistrenes oversikt over konkurser og tvangsavviklinger viser at ni restaurant har blitt slått konkurs eller tvangsoppløst. Det er flere enn det var i hele 2015 da det var sju.

Emma Watne fra Fellesforbundets avdeling 25 frykter at det kan komme flere konkurser i restaurantbransjen i oljehovedstaden.

– Vi hadde ikke forventet at en så stor aktør (Strandgaten Restaurantdrift AS, journ.anm) skulle kaste inn årene. Tiden er kanskje inne for at flere steder må legge ned, sier hun.

– Men det er vanskelig å vite.

LES OGSÅ: Dropper avec til kaffen i krisetider

Konkurranse

Det er kjente steder som for eksempel Mikado og Straen Fiskerestaurant som har gått konkurs i år. I tillegg har for eksempel Cafe De France og Nero gitt seg i løpet av de siste månedene. Restaurantkongen Arne Joakimsen mener det er tøff konkurranse i Stavanger.

– Det er ingen tvil om at det er mye mer konkurranse og det er til glede for gjestene som går i Stavanger. Uten tvil har byen blitt mer fargerik. Når markedet synker og man får mange flere steder, så er det klart at dette får konsekvenser for noen, sier han.

Joakimsen har imidlertid fortsatt selskapet Herlige Stavanger som eier NB Sørensen, Villa 24, Salza og flere andre restauranter og utesteder i Stavanger.

– Jeg begynte med to tomme hender i 1988 og vi har mange virksomheter der det går bra. Vi har god kontroll og konkursen med Straen-huset påvirker ikke de øvrige virksomhetene på noen som helst måte, sier han.