Hopp til innhold

Flere bruker bibliotekene for å være sosiale

Flere besøker bibliotekene, men færre låner bøker. Det viser en ny undersøkelse fra folkebibliotekene i Oslo, Bergen, Stavanger, Kristiansand, Tromsø og Trondheim.

Biblioteket i Stavanger

Mange bruker første etasje i biblioteket i Stavanger bibliotek til å være sosiale, forteller Anne Liv Tønnessen, leder for opplevelse ved Stavanger Bibliotek.

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

På biblioteket i Stavanger er det yrende liv, men de færreste er der for å låne eller levere bøker. De bekrefter dermed funnene i en ny undersøkelse fra folkebibliotekene i Oslo, Bergen, Stavanger, Kristiansand, Tromsø og Trondheim.

Over 7000 brukere er observert i løpet av en uke i fjor høst, for å finne ut hva de gjør når de er på biblioteket.

Flere besøk, men færre utlån

Undersøkelsen viser at et flertall på 58 prosent av brukerne verken låner eller leverer bøker under besøket. Men folk bruker mer tid på biblioteket - gjennomsnittlig 47 minutter i 2015, mot 35 minutter ved forrige undersøkelse i 2007.

Anne Liv Tønnesen

Anne Liv Tønnesen, leder for opplevelse ved Stavanger Bibliotek.

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

– Det betyr at vi er viktigere som møteplass og sosial arena enn tidligere, sier Leikny Haga Indergaard, biblioteksjef i Bergen og prosjektleder for undersøkelsen som legges fram på Nasjonalbiblioteket idag.

– Den tendensen vi så til at biblioteket ble brukt på en ny måte har forsterket seg. Nå har utlån av bøker gått litt ned - det var 46 prosent som lånte bøker i 2007, og nå er det 42 prosent. Men besøkstallene har økt, både de som studerer og de som oppholder seg her av andre grunner, så den sosiale dimensjonen har blitt større, sier Indergaard.

Mest sosiale i Stavanger

Rapporten viser at omlag en tredjedel er såkalt "sosiale bibliotekbrukere". Det betyr at de kommer flere sammen, bruker tjenester sammen, eller kommer for å møte andre. Og mest sosiale er brukerne i Stavanger, der denne andelen er på hele 42 prosent, mot bare 16 prosent i Oslo.

- Jeg tror nok særlig det er i den nye førsteetasjen, sier Anne Liv Tønnessen, leder for opplevelse ved Stavanger Bibliotek.

Biblioteket tok i bruk første etasje på kulturhuset for drøyt to år siden. Lyse, innbydende møbler, mange sittegrupper, langbord, aviser, tv-skjermer. - At færre tar med seg en bok når de går bekymrer henne ikke.

Studenter på Stavanger Bibliotek

Sania Najjuko(fra venstre), Khadidja Iril Kleiberg, Fika Husaini og Klaudia Kuznik bruker første etasje ved Stavanger Bibliotek for å studere til eksamen.

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

- Det er fortsatt mange som kommer hit og bruker de digitale hjelpemidlene vi kan tilby, sier Tønnesen.

Rapporten viser at andelen som bruker storbybiblioteken til å studere eller arbeide har økt fra 11 til 21 prosent siden 2007.

– Det er fint at vi kan snakke om ting uten at folk kommer og sier "hysj" og ber oss være stille, sier Sania Najjuko, som bruker biblioteket for å studere til eksamen sammen med studievenninner.