Hopp til innhold

Biblioteker får egen «Netflix» med gratis filmutlån

STAVANGER (NRK): Nå kan publikum i flere byer snart låne film gratis og se den hjemme, uten å oppsøke biblioteket. En ny strømmetjeneste lanseres i april.

hakkebakkeskogen

HJEM I STUA: Den norske animasjonsfilmen «Dyrene i Hakkebakkeskogen» (2016) er en av filmene som er med i den nye strømmetjenesten for bibliotek.

Foto: Filmweb

– Hvis ditt bibliotek er med i ordningen trenger du bare internett og lånekort. Så kan du låne filmen i 48 timer, sier Anders Koppang-Grønn, daglig leder Norgesfilm.

Det Kristiansand-baserte selskapet har utviklet strømmetjenesten Filmoteket. Den tilbyr om lag 200 filmer foreløpig, og målet er å utvide til rundt 1000 filmer innen utgangen av året.

Det fungerer som andre strømmetjenester. Du logger deg med PC, Mac, nettbrett eller smarttelefon. Vil du se filmen på TV-skjermen, kan du bruke Chromecast eller AirPlay for å overføre.

Børning 2

Blant filmene du kan leie er «Børning 2» med Anders Baasmo i hovedrollen.

Foto: Eirik Evjen/SF Studios

Foreløpig har Deichman i Oslo, biblioteket for nye stor-Stavanger, samt Lindesnes bibliotek, med filialer i Mandal og Øyslebø, signert avtale om å starte med filmutlån.

Flere byer følger trolig etter.

Også bibliotekene i Bergen og Kristiansand har deltatt i en ressursgruppe om tilbudet, sammen med Norgesfilm.

NRK får bekreftet av bibliotekledere i disse byene at de vurderer å bli med i ordningen.

Og årsaken er åpenbar.

Biblioteksjef i Stavanger, Anne Torill Stensberg, i filmbiblioteket på Sølvberget

FULLE FILMHYLLER: Stavanger bibliotek har nær 24.000 filmer på DVD og Blu-ray. Biblioteket hadde 60.609 filmutlån i fjor. I 2011 var tallet 154.311. De to siste årene har utlånet stabilisert seg.

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

DVD-utlånet stuper

Siden toppåret i 2011 har filmutlånet fra norske bibliotek blitt mer enn halvert, viser tall fra Nasjonalbiblioteket.

Stavanger er intet unntak. Biblioteksjef Anne Torill Stensberg vil derfor komme raskt i gang med digitale tilbud.

– Det er jo naturlig. Mange har ikke lenger DVD-spiller hjemme. Folk abonnerer på strømmetjenester, og hvis vi ikke henger med, så vil vi nok miste det filmpublikummet vi har. For oss er det viktig å formidle film.

Bibliotekene skal betale 25 kroner for hver film som lånes. Pengene går til de som har filmrettighetene, til Tono som forvalter musikkrettighetene, og til Norgesfilm.

For bibliotekene blir pris og utvalg avgjørende.

– Det blir nok litt dyrt, men vi satser for fullt digitalt. Stavanger bibliotek bruker nesten en firedel av mediebudsjettet til digitale samlinger nå, sier Stensberg.

Sigrid Marie Bækholt, med barnebarna Ingvild Bjørnsson (7), og Magnus Bjørnsson (3). På vei til kino på Sølvberget.

TOMMEL OPP: Pensjonist Sigrid Marie Bækholt på vei til kino i Stavanger med barnebarna Ingvild Bjørnsson og Magnus Bjørnsson. Hun vil gjerne bruke gratistjenesten for strømming av film.

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

Ikke vold, sex og tung action

Strømmetjenesten vil by på norske og internasjonale spillefilmer for voksne og barn, samt dokumentarer. Både Oscar-vinnere og smale kvalitetsfilmer, nye filmer og gamle klassikere er med i tilbudet.

Bibliotektjenesten vil naturlig nok ha mange filmer som er basert på bøker. Men noen typer film blir utelatt, forteller Koppang-Grønn.

– Filmer med sterke volds- og sexskildringer vil vi ikke tilby. Ei heller tunge actionfilmer.

Hvorfor ikke?

– Vi skal ikke konkurrere med Netflix og andre store, kommersielle aktører, men være et supplement. Tjenesten må reflektere bibliotekenes mandat. Det skal være kvalitetsfilm som kan nå et bredt publikum.

En av fordelene er at det ikke blir noen ventelister, slik det er for bøker og DVD. Men bibliotekene kan sette en grense for hvor mange lån en person kan ha per måned.

Stine Andresen og Martine Søllesvik sitter på Stavanger bibliotek og jobber med skolearbeid.

TRENGER IKKE: Ungdommene Stine Andresen (t.v.) og Martine Søllesvik sier de har nok med kino og andre strømmetjenester, men de tror det nye tilbudet er bra for eldre, funksjonshemmede og folk med dårlig råd.

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK