Endelig er «Nina» klar for nattelivet

I fjor fant to kvinner en flaggermus som satt fast i et piggtrådgjerde. Etter ett års sykeleie er flaggermusen «Nina» endelig på vingene igjen.

Etter ett års sykeleie er flaggermusen "Nina" endelig på vingene igjen.

SE VIDEO: Her slippes flaggermusen «Nina» tilbake til naturen etter et år på skadestuen.

I august i fjor ble flaggermusen funnet hardt skadet etter å ha satt seg fast i et piggtrådgjerde i Randaberg utenfor Stavanger.

Nå har antibiotikakurer og langvarig og god pleie gjort «Nina» frisk nok til på ny å ta fatt på et flaggermusliv ute i det fri. I helgen kunne hun slå ut vingene og fly hjem til familien.

– Det føles godt å få slippe henne ut i naturen igjen. Hun kommer til å klare seg, sier flaggermusentusiast Ebbe Nyfors.

Skadet flaggermus

Slik så vingen til «Nina» ut etter møtet med piggtrådgjerdet.

Foto: Flaggermusmottak.no
Flaggermusvinge

Etter nesten ett år på flaggermusmottaket er vingen fin igjen.

Foto: Flaggermusmottak.no

Kjørte hele natten

Noen dager tilbake i tid: Det er tidlig morgen i Sandnes, og Nyfors har akkurat tatt imot kassen med «Nina» fra sjåfør Petter Promowicz i selskapet Proff Transport.

Han på sin side har kjørt hele natta fra Oslo med kassen ved siden av seg på passasjersetet – slik han hadde det da «Nina» ble frakta til flaggermusmottaket i Nittedal for nesten ett år siden.

Flaggermus kommer hjem

Sjåfør Petter Promowicz og flaggermusentusiast Ebbe Nyfors kan konstatere at flaggermusa «Nina» er kommet vel hjem til Rogaland.

Foto: Rolf Marnburg / NRK

Det uvanlige transportoppdraget har gitt ham ny kunnskap om flaggermus.

– Alle sier jo at flaggermus er ute hele natta, men slik er det ikke. Denne passasjeren har vært ganske stille, og det overraska meg, sier Promowicz.

Likevel har «Nina» vært godt selskap.

– Det har vært en passasjer som jeg kan snakke med hele veien, uten å få svar, men det er en kommunikasjon likevel, sier han.

I fjor høst ble hun hardt skadet etter å ha satt seg fast i et piggtrådgjerde. God pleie har fått flaggermusa «Nina» frisk igjen.

Fast i piggtrådgjerde

Historien om «Nina» er en gladhistorie takket være oppmerksomme forbipasserende, omtenksomme flaggermusentusiaster og et velvillig transportselskap i Rogaland, og Norges eneste godkjente flaggermusmottak i Nittedal.

Flaggermus fanget i piggtrådgjerde

Her henger «Nina» bom fast i piggtrådgjerdet ved Tungenes fyr. Hun ble reddet av oppmerksomme forbipasserende.

Foto: Flaggermusmottak.no

Den starta i august i fjor da to kvinner oppdaga ei flaggermus som satt fast i et piggtrådgjerde ved Tungenes fyr i Randaberg. De ringte flaggermusmottaket i Nittedal for å få hjelp og ble satt i kontakt med en ornitolog som dro og fikk flaggermusa løs. Den ble så overlatt til lokale flaggermusentusiaster, blant dem Ebbe Nyfors.

På «sykehus» i ett år

– Hun hadde ganske store skader på vingene, store hull etter piggtråden, forteller Nyfors.

Slike skader leges, men i dette tilfellet var de så store at flaggermusa måtte sendes videre til flaggermusmottaket i Nittedal. Det skjedde i bilen til Petter Promowicz, og nå – etter flere antibiotikakurer og intensiv pleie i nesten ett år – er hun frisk og fin igjen.

Det eneste «menet» er at hun nå har fått en ring på vingen som gjør at hun blir kjent igjen hvis hun kommer ut for et uhell an annen gang. Navn har hun også fått – Nina, etter forslag fra dem som fant henne.

– Vi pleier å gjøre det slik. Flaggermusmottaket legger ut bilder og informasjon på Facebook for å fortelle hvordan det går med flaggermusen, og da er det lettere å holde rede på hvilken som er hvilken hvis de har et navn, sier Nyfors.

– Flaggermus er nyttige

Flaggermus kom hjem

Flaggermus er nyttige fordi de spiser skadeinsekter, sier Ebbe Nyfors

Foto: Rolf Marnburg / NRK

Han er svært glad for at noen meldte fra da de fant «Nina», for det er viktig å ta vare på flaggermusene, mener han.

– Flaggermus lever nokså lenge og reproduserer seg ganske langsomt, de får bare en eller to unger i året. Dessuten er de veldig nyttige fordi de tar insekter. De kan spise mange tusen insekter i løpet av en natt under gode forhold, blant annet mygg og skadeinsekter, sier Nyfors.

Hjem til familien sin

Nå er «Nina» klar for nattelivet igjen. Seint fredag kveld ble hun sluppet fri av entusiastene som reddet henne for snart ett år siden, og på samme sted som der hun ble funnet.

– Vi kunne sluppet henne i Nittedal, men da hadde hun ikke funnet tilbake til familien sin. Flaggermusene er sosiale dyr, og kolonien «Nina» hører til i er i Randaberg. Derfor skal man slippe dem på samme sted som de er funnet, hvis mulig, sier Ebbe Nyfors.

Flere nyheter fra Rogaland