Hopp til innhold

Filmfestivalene mister 7 millioner

Film og Kino kutter kraftig i den økonomiske støtten til filmtiltak de neste årene. Blant annet halveres støtten til filmfestivalene neste år.

Amanda-statuetten

Amandastatuetten deles ut under filmfestivalen i Haugesund.

Foto: Borgen, Ørn E. / SCANPIX

– En halvering av støtten i løpet av to år kan få dramatiske konsekvenser, sier ordfører i Haugesund, Petter Steen.

Han frykter for Den Norske Filmfestivalen i Haugesund. Det er en av mange filmfestivaler i Norge som mister en stor del av støtten fra Film og Kino de neste årene.

– Vi snakker om syv millioner i redusert støtte, fordelt på flere festivaler. Enten så må de kutte i programtilbudet eller så må de bruke enda mer ressurser på å få flere sponsorkroner, sier Steen, som i går var på Stortinget for å ytre sin bekymring.

Fra Norsk kino- og filmfond

I Stortingets filmmelding fra 2006 fikk Film & Kino totalansvaret for finansieringen av det offentliges tilskudd til de ulike filmfestivalene. Tilskuddene finansieres over Norsk kino- og filmfond.

Norske filmfestivaler:

Amandus filmfestival for unge filmskapere i Lillehammer, Amatørfilmfestivalen i Oslo, Bergen International Film Festival, Den Norske Dokumentarfilmfestivalen i Volda, Den norske filmfestivalen i Haugesund, Femmina Internasjonale Filmfestival i Verdal , Film fra Sør i Oslo, Fredrikstad Animation Festival, Kortfilmfestivalen i Grimstad, Kosmorama - Trondheim internasjonale filmfestival, Kristiansand Internasjonale Barnefilmfestival, Minimalen Kortfilmfestival i Trondheim, Nordiske Mediedager / Gullruten, Nordkapp Filmfestival, Oslo International Film Festival, Quartfestivalen - Filmquart i Kristiansand, Sami Film Festival i Kautokeino, Skeive Filmer i Oslo, Tromsø International Film Festival, Videofestivalen i Oslo, WT Os International Filmfestival.

DVD-salget er årsaken

Det er det stadig mer sviktende salget av DVD'er som er hovedårsaken til at Film og Kino må kutte. Organisasjonen hadde i 2007 inntekter på rundt 95 millioner kroner, mens prognosen for 2014 er 52 millioner kroner. Derfor må vi kutte, sier styreleder Knut Even Lindsjøm.

– Som alle vet så går salget dratisk ned. Det gjør også våre inntekter. Til myndighetene finner noen gode alternative finansieringløsninger m,å vi kutte budsjettene

– Det er vedlig lett å forstå at det er stor frustrasjon over dette. Dette er tiltak som å ses på som en virkig det av den kulturelle grunnmuren på filmområdet i Norge og det er veldig synd

Også støtten til kinoene utenfor Oslo faller bort, i tillegg til filmkulturelle tiltak for barn og unge.