Hopp til innhold

Fikk veiledning av Kronprinsen

Da Kronprins Håkon ledet Dignity Day på Gand videregående i dag, var temaet verdighet og selvrespekt.

Kronprinsen besøkte Gand vgs

Dignity Day er et to timers skoleopplegg der elevene jobber aktivt i gruppearbeid, hvor de forteller historier til hverandre fra eget liv om verdighet og om det å se andre med respekt.

– Vi hadde en fin runde i klasserommet, der vi definerte verdighet og hva elevene selv forbinder med det. Det er ikke ordet som er viktig, men releksjonen rundt det, sier Kronprinsen.

Etterpå delte alle sine egne historier, en seanse han syntes var veldig fin.

60 land deltar

– Jeg synes det er veldig reflekterte og fine elever her. Det var en fin bredde i historiene, fra de enkle hverdagslige tingene til veldig alvorlige temaer som handlet om mobbing, utestengelse, fattigdom og store spørsmål, oppsummerer han.

Kronprinsen var med og starte organisasjonen Global Dignity i 2006. Initiativtakerne så potensialet i å bruke begrepet verdighet som en kilde til positiv endring og utvikling. Det handler om å ha fokus på forebygging av mobbing på skolen, arbeidsplassen og på andre arenaer i samfunnet. I dag har Global Dignity aktiviteter i mer enn 60 land verden over.

Henrik Sandvik er en av elevene som deltok i timen. Han mener en slik dag er viktig for å skape oppmerksomhet rundt temaet.

Hjalp hjemløs

Henrik Sandvik

Henrik Sandvik.

Foto: Kirsti Wilhelmsen / NRK

– For meg er verdighet å hjelpe andre og bidra til et godt samfunn, sier Sandvik.

– Hvilken historie delte du i timen?

– Jeg fortalte om da jeg ga en hjemløs i Thailand 50 kroner. Han ble veldig fornøyd med pengene jeg ga ham, som egentlig betyr veldig lite for oss i Norge.

Også Malene Østrått delte sin historie, en opplevelse hun satte pris på.

– Jeg synes det er kjekt at kronprinsen vil komme til oss på Gand, og at vi får fortelle våre historier, sier Østrått.

Tok vare på nabo

Malene Østrått

Malene Østrått.

Foto: Kirsti Wilhelmsen / NRK

Hun delte historien om da hun hjalp en bekjent som var dement. I begynnelsen kjente han henne ikke igjen, men da han hadde et klart øyeblikk og innså hvem hun var og hva hun hadde gjort, ble han veldig takknemlig.

– Det var sterkt og kjekt å vite at han satt pris på det jeg hadde gjort, sier hun.

Ali Reziaie

Ali Reziaie.

Foto: Kirsti Wilhelmsen / NRK

Ali Reziaie syntes også det var fint å dele sin historie med kronprinsen.

– Jeg fortalte om da jeg inviterte min nye nabo på te. Det var en koselig opplevelse, og jeg tror han satte pris på det, sier han.